Familjerelationer

Vi försöker uppfostra – hon bara skrattar

RELATIONER

Fråga: Jag har en dotter som precis fyllt två år. När kan man börja uppfostra barn med hjälp av de metoder som du visar i dina tv-program? Barnen som är med i programmen är ju alltid minst fyra år gamla, oftast äldre. Jag undrar hur man gör när man uppfostrar mindre barn?

När min dotter gör något fel och jag tillrättavisar henne skrattar hon bara och gör om samma sak igen. Hon tar varken mig eller någon annan på allvar när vi säger till henne. Hur ska vi göra? Ska vi låta henne fortsätta att göra sina hyss men lägga till ett litet nej när hon gjort det, eller ska vi gå hårdare fram och kanske till och med ”straffa” henne, genom att ta ifrån henne en leksak eller kanske gå därifrån?

Maria

Nanny Anne-Lie: Jag vet inte riktigt vilka metoder du syftar på, vi hade ju nästan olika för varje familj som var med i programmet.

Du kan i varje fall helt klart göra tydligt för henne att ”nej” betyder just ”nej”. Även om hon inte har ett eget fullt utveckat språk förstår hon det mesta ni säger och visar henne. Lyft till exempel bort henne från det hon gör om hon inte lyssnar på ert nej.

Det handlar inte om att bestraffa henne genom att ta ifrån henne leksaker, utan om att tydligt visa vad ni menar.

Just det att hon skrattar och fortsätter betyder säkert att hon bara upplever det ni gör och säger som en kul lek. Lägg en bra grund nu, så kommer det att underlätta inför trotsåldern som dyker upp om cirka ett år.

Passa även på att gå någon föräldrautbildning som komunen tillhandahåller. Där träffar man under handledning andra föräldrar som delar med sig av sitt föräldraskap. Det underlättar att veta att man inte är den enda familjen som har problem, och man får bra förståelse för sitt barns utveckling.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer