Relationer

”Ger andra jobbande morsor sina barn sömnmedel?”

Av: 

Terri Herrera Eriksson

RELATIONER

Terri Herrera om arbetskoncentration och barnpassning

Terri Herrera Eriksson.
Terri Herrera Eriksson.

Att en australiensisk senators tvååring som bars brutalt ut från en omröstning har vållat debatt i Australien under sommaren: ska barn vara på föräldrarnas jobb?

Egentligen är svaret självklart: det beror på.

Det beror på vad det är för jobb (om mamma är hjärtkirurg och ska stå på operation – nej. Om pappa har butik – ja, varför inte?) och framförallt om föräldrarna – och deras kollegor – upplever sig kunna sköta sitt jobb trots att det pinnar runt ett barn på arbetsplatsen.

I de glossy magasinen finns det alltid en tokfräsch morsa som berättar hur hon startade företag under föräldraledigheten, kombinerade VD-jobb med bullbak och säljmöten med blöjbyten.

Låt låter så enkelt. Men någon gång skulle jag vilja ha detaljerade, konkreta tips hur de gör för att lyckas.

Ibland händer det att jag försöker kombinera barn och skrivande. I synnerhet såhär i månadsskiftet juli-augusti när en del jobb måste börja göras – trots att hallonhäcken väntar på att länsas och dagis och fritids fortfarande är stängt.

Jag har ett eget kontor och jäkligt lugna barn. Ändå funkar det inte.

Det går inte att koncentrera sig när tvåårige Iker ska kissa, sjuåriga Alba undrar var den blåa kritan är och papperskorgen plötsligt välter. Vips är det inte längre ett jobb – det är barnpassning.

Är det bara jag som har missat något? Ger de andra jobbande morsorna sina barn sömnmedel?

Eller mutas barnen med godis i flera timmar non stop? (Ja, jag har försökt muta med godis, men de äter ju upp sina sega råttor på tio minuter – sen behöver Iker tvätta sina sockerkladdiga händer och Alba behöver dricka vatten och så var barnpassningen igång igen.)

I min värld hör jobb och små barn inte ihop. Det slutar alltid med att något försummas rejält, antingen jobbet eller barnen.

Men jag skulle inte gå så långt som att slänga ut en unge från jobbet – varken från mitt eget kontor eller från senaten.

Det finns säkert värre puckon i senaten än tvååriga Kora.

Puckon som dessutom får trycka på knappar och bestämma saker.

Publisert: