Semester med älsklingen – då längtar vi efter vänsterprassel

Tid för avkoppling och kärlek, så brukar fantasin om den perfekta semestern se ut.

Men det är också tidpunkten när man allra mest vill vara otrogen.

Det visar otrohetssajten Victoria Milans undersökning av svenskarnas semesterotrohet.

– Om det finns saker som ligger och nöter, saker ni inte rett ut, så blir det väldigt mycket att plötsligt vara tillsammans dygnet runt i stället för bara några timmar om dagen, säger Linn Heed, legitimerad psykolog.

Otrohetssajten Victoria Milans undersökning bland medlemmarna talar sitt tydliga språk - semestern är en källa till otrohet. Över hälften av de 1 339 manliga och kvinnliga deltagarna tillbringar visserligen semestern med sin stadiga partner men sex av tio kvinnor blir mer sugna på att träffa sin befintliga älskare av all gemensam-tid. Nästan var tredje man känner likadant och var fjärde säger att gemensam-tiden gör dem mer sugna på att hitta en älskarinna.

– Det var ett väntat resultat eftersom vi under och efter långhelger ser en ökning av antalet registreringar på sajten. Det är lite av en klassiker att man efter att ha tillbringat väldigt mycket tid med sin partner har lust att vara med någon annan, säger Dominika Peczynski, Sverigechef för Victoria Milan.   

Semestern en stressfaktor

Varannan kvinna i undersökningen, och var tredje man, har planerat att träffa sin älskare under semestern. Nästan sex av tio kvinnor önskar att de under semestern kunde umgås mer med sin älskare medan fyra av tio män vill tillbringa mer tid med älskarinnan. Den vanligaste orsaken för både män och kvinnor att på semestern vilja vara otrogen, är avsaknaden av sex med den nuvarande partnern. Många uppger också att de känner sig kvävda av alla måsten som semestern föder medan andra menar att de och partnern vill göra helt olika saker.

– Man måste bygga ett hus, umgås med svärföräldrarna och du har inte tid att rå om dig själv, säger Dominika Peczynski.

Linn Heed är legitimerad psykolog och säger att semestern normalt är den tidpunkt då vi släpper alla måsten men att semestern kan bli en stressfaktor i sig. Du ska vara den perfekta föräldern, hinna med allting och försöker kompensera för allt du inte hunnit med under året. Om du och din partner dessutom har en dålig relation så blir den enligt Linn Heed inte bättre under semestern, tvärtom.

– Om det finns saker som ligger och nöter, saker ni inte rett ut, så blir det väldigt mycket att plötsligt vara tillsammans dygnet runt istället för bara några timmar om dagen. Det blir för påfrestande. Men om måstena och lusten att vara otrogen ökar så har ni ett allvarligt relationsproblem som det är dags att ta tag i.

Tid att fördjupa relationen

Men semestern kan enligt Linn Heed också bli en vändpunkt i förhållandet. Nu finns det äntligen tid att vara tillsammans och fördjupa relationen och lösa eventuella problem. Av Victoria Milans undersökning framgår det också att ungefär två av tio som inte har en älskare blir mindre sugna på att skaffa en efter att ha tillbringat mycket tid med sin partner. Också den som redan har en älskare kan känna ett minskat sug efter att vara otrogen.

Linn Heed är starkt kritisk till otrohetssajter som Victoria Milan. Hon säger att den som vill vara otrogen i stället för att söka sig utanför relationen måste ta tag i förhållandet och prata med sin partner.

– Om gemensam-tiden ökar din lust att vara otrogen och du bara vill fly undan din relation så har du och din partner ett allvarligt relationsproblem. Om man inte är beredd att jobba på relationen så förstår jag inte varför man inte gör slut. Då kan du vara med vem du vill.

Dominika Peczynski håller inte med.

– Människan är en komplicerad varelse. Det är inte alltid så svart eller vitt som att skilja sig eller stanna kvar.

Psykologen: Så har ni en trevlig semester

Känner du att semesterns måsten skaver på relationen till din partner?

Linn Heed är legitimerad psykolog och vet hur ni får en kärleksfull semester.

Slappna av, lägg måstena på hyllan och unna dig tid till avkoppling.

Vad mår du bra av? Dra ner på kraven och förväntningarna.

Umgås på tu man hand och ta tag i eventuella relationsproblem.

Lämna bort barnen en vecka så ni har tid för varandra. Det gör dig inte till en dålig förälder.

Publisert: