Så lärde hon barnen dricka

avArne Höök

Drottning Silvia: Det fick bli ett glas och sedan Coca-Cola

Foto: Foto: SCANPIX
HÖLL ALKOHOLUTBILDNING Drottning Silvia lärde prinsessorna och prinsen att hantera alkohol genom att bland annat bjuda på ett glas vin och sedan Coca-Cola resten av kvällen under en tonårsfest på Drottningholm.

Ett glas vin – och därefter Coca-Cola.

Det är Silvias recept för tonårsfesten.

– Men man blir kallad gammeldags, säger drottningen i en exklusiv intervju om hur hon lärt Victoria, Madde och Carl-Philip handskas med alkohol.

Hon är orolig över svenska ungdomars drogvanor, och har gjort allt för att ge sina egna barn vettiga relationer till alkoholen.

I en stor intervju i Svenska Dagbladet i dag berättar drottning Silvia öppenhjärtigt om hur hon hanterat prinsessornas och prinsens väg in i vuxenvärldens vanor. Och det har blivit många samtal.

– Oh ja, det är klart, Som i alla familjer talade vi också om det, och då tyckte jag det var viktigt att vi känner varandra, alltså barnens vänners föräldrar, säger drottningen.

– Annars är det ju ofta så att barnen säger: ”Visst, men han får, och hon får...”

Frågade föräldrarna

Vid en ungdomsfest på Drottningholm ställdes frågan om vin, och drottningen ringde runt till andra föräldrar i bekantskapskretsen.

– Ibland var svaret ”jamen de är ju konfirmerade, det är klart att de får dricka vin”. Andra sa ”nej, det tycker vi inte alls.”

– Då kom vi överens om att vid just det tillfället fick det bli ett glas. Och sedan Coca-Cola, säger drottningen till SvD.

Bjöd hem ”expert”

Silvia avslöjar också sin oro för det allt öppnare drogbruket i krogvärlden.

– Här har det skett en attitydförändring som jag tycker är väldigt farlig. Förr var det hemligt om någon tog droger eller hasch, säger drottningen till SvD.

Silvia bjöd hem en ”expert” för att skildra nattlivet i Stockholm för kungaparet och andra föräldrar – och flera blev chockade, enligt drottningen.

Själv har hon aldrig tagit droger, men sett bland annat LSD-missbruk på nära håll under studenttiden i München.

– Tragik, säger drottningen.