Inga speglar tillåtna - under ett helt år

avMia Sahl

RELATIONER

Amerikanska doktoranden Kjerstin Gruys, 28, är halvvägs in i ett udda projekt.

Hon har nämligen bestämt sig för att inte spegla sig eller på annat se sig själv – på ett helt år, skriver tidningen Metro.

Foto: Colourbox

Gruys, som tidigare arbetade i modebranschen, studerar numera sociologi på universitetet i Kalifornien.

På sin blogg ayearwithoutmirrors.com beskriver hon hur hon den 26 mars i år påbörjade sitt projekt som en del av sin egen forskning. Gruys studerar förhållandet mellan ”skönhet” och ojämlikhet.

– Att se mig i spegeln har alltid varit förknippat med många negativa tankar, sade Kjerstin Gruys i en intervju i tidningen Time i början av sitt spegelfria år.

– Jag hoppas nu kunna lägga mer tid på annat än tankar på mitt utseende.

Bestämda regler

Reglerna för året har hon satt upp själv. Förutom att undvika sin spegelbild låter hon bli att se bilder av sig själv. Att fönstershoppa har i stort sett blivit omöjligt eftersom hon bestämt sig för att inte se sig själv alls, inte ens i reflektionerna av ett skyltfönster. Men att se sin egen skugga är okej, och hon använder backspeglarna i bilen, men utan att titta på sig själv.

Den första oktober gifte hon sig, helt ovetande om hur hon såg ut, och hon har ännu inte sett bröllopsbilderna. Just nu är hon på bröllopsresa med sin make och från Hawaii skriver hon på sin blogg: ”Vem vill räkna pormaskar framför spegeln när man har ett såhär vackert landskap utanför sitt fönster.”

Den 25 mars avslutar Kjerstin Gruys sitt projekt och får återigen lov att se sig själv i spegeln. Hon kommer använda sina erfarenheter i den en doktorsavhandling i sociologi som hon redan påbörjat.