Jämställdhet

- ”Ladies night” tjänar pengar på ojämställdhet

Av: 

Monica Karlstein

RELATIONER

Arbetarbladet bojkottar hela evenemanget - ”Det förstärker könsstereotypa roller”

Lazee, David Lindgren, Eric Saade, Thomas Järvheden, Christer Sandelin och Tommy Ekman är med i höstens uppsättning av 'Ladies night'. På bloggen betonar Sofia Juvel att bojkotten inte har med artisterna att göra - det är konceptet det handklar om.
Lazee, David Lindgren, Eric Saade, Thomas Järvheden, Christer Sandelin och Tommy Ekman är med i höstens uppsättning av 'Ladies night'. På bloggen betonar Sofia Juvel att bojkotten inte har med artisterna att göra - det är konceptet det handklar om.

Ladies Night turnerar just nu Sverige runt.
Men i Gävle fick kändismännen nobben och eventet kritiseras för att vara sexistiskt. Åtminstone av media.
– Vi uppmärksammar inte event som profiterar på ojämställdhet, säger Sofia Juvel, nöjesredaktör på Arbetarbladet, som bojkottade evenemanget.

Sofia Juvel.

När succéföreställningen Ladies Night gick av stapeln i Gävle i helgen bojkottade lokaltidningen Arbetarbladet konserten och fyllde tidningen med annat. Varken på nätet eller i papperstidningen stod ett endaste ord om showen som frontas av kändisar såsom Andreas Lundstedt, Eric Saade och Thomas Järvheden. Trots att tidningen tidigare år rapporterat kring föreställningen.
– Vi som tidning har ett ansvar och väljer vad vi vill ge fokus. För mig som nöjesredaktör finns ingen anledning att uppmärksamma event som tjänar pengar på ojämställdhet, säger Sofia Juvel och fortsätter:

– Det här eventet förstärker könsstereotypa roller som vi inte vill se i samhället och därför var det ett lätt beslut att inte skriva om det.

Backas av chef och kollegor

Initiativet kom från henne själv och chefen såväl som kollegorna står bakom henne.
– Många kvinnor har hört av sig och tycker att det här arrangemanget är enda gången som de kan ut och roa sig utan att bli tafsade på. Det är hemskt att det är så och fel i sig, men kvinnor ska inte behöva separeras från män för att känna sig bekväma i offentliga miljöer. Då är det fel på så många andra sätt, säger hon och fortsätter:
– Andra har hört av sig och välkomnat beslutet för att de känt sig obekväma med arrangemanget.
 

Stor uppmärksamhet för beslutet

Några av de stora namnen som lockar tusentals kvinnor till publiken är Tommy Nilsson, Ronan Keating och Patrik Isaksson. Sofia Juvel motiverade sitt publicistiska beslut om att bojkotta föreställningen på sin blogg och fick snabbt stor uppmärksamhet. Där påpekar hon också att beslutet inte har något att göra med vilka artister som uppträder.

Fotnot: Aftonbladet har sökt David Stenmarck, exekutiv producent för Ladies Night, som har valt att inte kommentera.

Sofia Juvels skäl till tidningens bojkott

För att alla inte är välkomna i publiken.

För att det också bygger på en förutsatt heterosexualitet.

För att det inte ska behövas en ”tjejkväll” för att kvinnor ska tillåtas gå ut och roa sig.

För att riktiga tjejkvällar inte arrangeras av män med vinstintresse.

För att när män objektifieras är det en statusgrej och när kvinnor objektifieras så är det sexism.

Källa: http://blogg.arbetarbladet.se/sofiajuvel/

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämställdhet