Kärlek viktigare än barnen

RELATIONER

Därför håller vi ihop – 13 000 svenskar i stor undersökning

1 av 2 | Foto: Vad är viktigast fär att hålla ihop? Afrodite Restelica, 40, butikschef, Sami Restelica, 40, läkare, med Orest, åtta år, Malmö: HON: Att vara ärlig och prata med varandra. HAN: Ärlighet – det är ett måste. Och kommunikation.

Barnfamiljerna hålls samman för att mamma och pappa älskar varandra.

Inte av trygghet eller för barnens skull.

Det visar en undersökning på aftonbladet.se.

Det är känslorna som styr om barnen drabbas av skilsmässa eller inte. Det svarar över 13?000 föräldrar i en enkät på aftonbladet.se.

På frågan ”Vilket är främsta skälet till att du stannar hos din partner?” blev resultatet:

72 procent av kvinnorna och 67 procent av männen säger att det beror på att de älskar sin partner.

Var tionde stannar för att det är tryggt.

Drygt sju procent tror att förhållandet snart blir bättre.

Bara fem procent av kvinnorna och 7,5 procent av männen håller ihop för barnens skull.

”Man blir ett team”

Aftonbladets relationsexpert, psykologen Eva Rusz, tycker att det är bra att så många verkligen tycker om varandra. Samtidigt tror hon att många ändå håller ihop för att de har barn.

– Ordet älska innefattar så mycket – det kan vara att vara förälskad, men också att ha gått igenom saker ihop och att stötta varandra i vått och torrt. Man har blivit ett team helt enkelt.

– Men många stannar nog – eller skjuter upp separationen - för barnens skull. Det kan vara bra, om man mattar ner på bråken och verkligen försöker jobba med relationen.

– Men det är stor skillnad om man bara försöker stå ut och inte tycker om varandra. Då är det inte bra för barnen.

Det finns också en del som tänker att det kommer att bli bättre?

– Ja, det är nog typiskt för småbarnsåren. Sexlivet tar stryk, det är vaknätter och barnsjukdomar och man hinner inte prata med varandra. Samtidigt är det just när barnen är små som många vill gå vidare i arbetslivet. Det blir stressigt.

Visst blir det bättre

Men blir det bättre då – har de som lever på hoppet rätt?

– Jajamensan! Och det förstår nog många tack vare alla tidningar och böcker om småbarnsliv som finns i dag. De har normaliserat problemen som många föräldrar förr trodde de var ensamma om.

Vad är det då som kan få mammor och pappor att bryta upp? Jo, där är det också känslorna som styr. Två av tre skulle skiljas om den andre var otrogen. På klar andraplats kommer om man själv skulle bli kär i någon annan.

Är föräldrarna för styrda av sina känslor?

– Nja?... varje person har rätt till sin inställning, och det går inte att sätta hänglås på sina känslor. Men eftersom barn är inblandade tycker jag att man alltid tjänar på att vänta ut känslorna. Det kan ingå i livet att drabbas av passion för någon annan, men det betyder inte alltid att man kan bli ett par i vardagen, säger Eva Rusz.

Läs mer

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM