Relationer

De riskerar allt för en orgasm

RELATIONER

Sex- missbrukarna är ofta män med makt

En polis går på bordell. En präst förför sin konfirmand.

De är männen som riskerar allt för sexuell njutning.

– Själva risken kan ge en sexuell kick, säger före detta sexmissbrukaren, Tommy, 42.

Bildbeviset Daniel Ducruet, då gift med prinsessan Stéphanie av Monaco, är otrogen tillsammans med strippan Fili Houtemann.

Bildbeviset Daniel Ducruet, då gift med prinsessan Stéphanie av Monaco, är otrogen tillsammans med strippan Fili Houtemann.

Foto: Ina Agency/IFOT

Den senaste i raden av uppmärksammade sexrisktagare är Leif Thorsson, justitieråd i Högsta domstolen. Nyligen dömdes han till böter för att ha köpt sex av en manlig gymnasieelev.

Andra män som satt sina maktpositioner på spel för tillfällig sexuell njutning är president Bill Clinton och pastor Helge Fossmo.

Skammen blir för stor

– Att man utsätter sig för stora risker för att få sex är ett tecken på att man har problem. En domare känner ju till att det är brottsligt att köpa sex och vad konsekvenserna blir av ett avslöjande, säger Tommy, aktiv i SLAA, sexmissbrukarnas motsvarighet till Anonyma Alkoholister.

Tommy vill inte berätta sin egen historia. Skammen om han blir igenkänd är allt för stor. Det enda han säger om sig själv är att behovet av ständig sexuell stimulans till slut berövade honom jobb, familj och vänner.

Och så är det med många av SLAA:s medlemmar. Det som kanske börjar med en lång rad engångsragg på krogen utvidgas till ständig onanerande och porrsurfande på internet – i värsta fall även på arbetstid.

Brist på närhet

Många har också erfarenhet av att gå till prostituerade. Risken i sig kan vara det som ger sexuell kick.

– Men det är egentligen inte fråga om sexuell lust utan om att döva ångest. Sedan skapar handlingen ännu mer ångest och så är man inne i en ond spiral, säger Tommy.

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz menar att den ångest som sexmissbrukaren försöker döva kan bottna i en brist på närhet och uppmärksamhet i barndomen. Bristen finns kvar som en ständig törst efter ny bekräftelse hos den vuxne. En törst som ingen kärlek eller uppskattning i världen kan stilla.

– Det kan vara en förklaring till att kända och framgångsrika personer ibland riskerar så mycket för ett samlag, säger Eva Rusz.

Drabbar även kvinnor

När den skamliga hemligheten till slut avslöjas rasar hela livet samman. En relation måste vara stark för att överleva notorisk otrohet. Få arbetsgivare accepterar att datorn på jobbet fylls med porrbilder.

Amerikanska undersökningar visar att upp till åtta procent av befolkningen kan lida av så kallat sexuellt dysberoende. Både män och kvinnor drabbas. Men medan männen porrsurfar och går till prostituerade väljer kvinnorna ofta att leta tillfälliga sexpartners på internet eller fastnar i destruktiva mejlkontakter.

Prästen

Polisen

Här köpte polismannen sex.

Pastorn

Domaren

Prinsessmaken

Presidenten

Skådespelaren

De är framgångsrika, kända och har höga maktpositioner i samhället. Ändå riskerar de hela sin tillvaro för en kort stunds sexuell njutning. För Tommy, 42, innebar sexmissbruket att han till slut förlorade arbete, familj och vänner. Nu är han aktiv inom SLAA, sexmissbrukarnas motsvarighet till Anonyma alkoholister. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas frågor. Idag handlar det om när jakten på sex blir viktigare än allt annat.

Katarina Sternudd

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer