”Estetisk kompetens” blir allt viktigare

RELATIONER

Karriärcoachen: Lagom är bäst – för snygg kan också bli ett problem

Söker du jobb? Satsa på en makeupkurs och personlig shoppingservice istället för ett datakörkort. Med de nya kraven på estetisk kompetens kan utseende och stil gå före utbildning och erfarenhet.

– Men det är ofta lika fel att vara för snygg som att ha ofördelaktigt yttre, säger Nina Jansdotter.

Foto: Karriärcoachen Nina Jansdotter.

Att vara välutbildad och ha yrkeserfarenhet räcker inte längre. Du ska också kunna klä dig rätt och ha rätt framtoning. Tidigare har det talats mycket om yrkeskompetens, teknisk kompetens och social kompetens i jobbsammanhang. Nu finns ännu en faktor att ta hänsyn till: estetisk kompetens.

– Det är egentligen inget nytt, utan bara en utvecklig av de traditionella kraven på att anställa ska vara ”hela och rena”, säger Nina Jansdotter, karriärcoach. Arbetsgivarna har alltid sett till utseende och framtoning i serviceyrken. Skillnaden nu är att man pratar öppet om det.

Matchar företagets image

Ett skäl är att allt fler jobb är kundorienterade. En annan förklaring är att företag är hårdare profilerade och vill hitta människor som kan matcha deras image. På ett trendigt fik kanske de gärna anställer någon med rosa hårförlängning, coola kläder och en stor tatuering. Är du marknadsföringsansvarig på ett större företag förväntas du kanske snarare se ut som Hillary Clinton.

– Den fråga som arbetsgivare ställer sig är ”vill jag att den här personen ska möta våra kunder?”. Jag har viss förståelse för det, men jag tycker ändå att kraven på estetisk kompetens är en trist utveckling. Man får inte diskriminera någon på grund av kön, handikapp eller ursprung. Däremot är det helt okej att avfärda någon på grund av ofördelaktigt yttre. Jag är rädd att kvinnor kommer att bedömas hårdare än män.

Lagom är bäst

Framgångsreceptet är enligt Nina Jansdotter att se lagom bra ut och ha välvårdat yttre.

– Jag hade en klient som både är skärpt och osedvanligt snygg. Hennes utseende har mest varit en nackdel i hennes karriär. Hon har haft svårt att bli tagen på allvar för att många har fördomen att snygga tjejer är bimbos. Jag känner också en säljare som inte fick jobb för att arbetsgivarna trodde att kunderna skulle titta mer på henne än på produkten.

Detta kan ingå i ”estetisk kompetens”

Terri Herrera Eriksson ([email protected])