Är livet som perfekt mamma ute?

RELATIONER

Belinda tafsar på Carina Nunstedt, chef på Mama

Foto: Lotte Fernvall
Varför nöja sig med att som utnämna Årets mamma eller Super-mamman. Varför inte Årets über-Mama. Då får det nämligen bli Carina Nunstedt som gör toppkarriär OCH är småbarnsmamma OCH håller på att starta upp en ny tidning, ”för bostadknarkande familjer”. Där ligger man i lä.

När Mama lanserades skrev bland andra jag att det påminde om en hemmafrutidning med alla lyckade mediemorsor som ville visa upp sig och sina barn.

– För det första så har våra läsare försvarat tidningen mot krönikörer hela tiden. Det är vad läsarna tycker som är viktigt. En tidning ska dessutom beröra. Om ingen bryr sig har man ju misslyckats. Men det är helt sjukt att kalla den en hemmafrutidning när den handlar om hur dagens mammor jobbar och pusslar.

Vem är den typiska Mama-läsaren?

– Hon är 30 plus, har ett barn, och kanske ett till på väg. Hälften av våra läsare bor i storstad, hälften gör det inte.

Jag tänkte säga att hon är en vit-hetero-medelklass-caffelattemorsa i storstan, annars.

– Nej, det är en mediamyt! Mama har gått bra för att det funnits ett utrymme i tidningshyllan. De andra föräldratidningarna har sett exakt likadana ut sedan de kom, snacka om att cementera könsroller.

Hur bryter ni mot könsrollerna tycker du?

– För vi lyssnar på mamman. Vi vet att hon – nu generaliserar jag – får barn senare i livet och inte helt och hållet vill byta livsstil.

På sistonde har kändisintervjuerna i Mama ändrat karaktär. Från det perfekta livet till Ulrika Jonsson om att ha barn med tre olika män och att ha ett hjärtjukt barn, och Pernilla Wahlgren som pratade ut om våld i förhållandet. Är perfektion ute?

– Haha... ja perfektion är ute. Men jag tycker att vi alltid fått de kända mammorna att öppna sig på ett bra sätt. Men det är klart att man alltid kan bli bättre, vår strävan är att prata inte bara om det som är toppen.

Varför viker du ut dina barn?

– Det låter hemskt att säga så! (Vi bläddrar till Carinas ledare där hon har sina två barn med på bilden.)

– Jag tycker verkligen inte att det handlar om att vika ut sina barn. Jag är så stolt över mina killar. Det vore också konstigt om jag inte visade mig som mamma i Mama.

Frågar du dem om de vill vara med?

– Ja... nu är de ju fortfarande ganska små. Men vadå. tror du att de kan ta skada av det?

Jag vet inte. Men jag tänker på när Pernilla Wahlgren talade ut om ett våldsamt äktenskap med pappan till sina barn, tänker ni då på att barnen ska gå till skolan och möta reaktioner sedan?

– Ja, vi hade en väldigt diskussion med henne så klart. Vi hade en bild på första uppslaget på bara henne också. Men det är upp till varje mamma tycker jag. Men kanske beror den här så kallade ”trenden” att ha med sina barn på bild på att vi är äldre mammor, som väntat, längtat, efter barn och gärna visar dem för hela värden.

Hur får du livets alla delar att funka?

– Inte sagt att jag alltid får det, men jag är priviligierad som har ett flexibelt jobb. Och jag har en fantastisk man! Vi delar väldigt mycket.

Du fick ditt andra barn medan du startade tidningen. Hur länge var du mammaledig?

– Två månader heltid och sedan varvade vi, femtio procent var. Min man Anders brukade gå ett varv runt kvarteret här när han var hemma och jag jobbade, när jag skulle amma.

Har du någon dröm-omslagsmamma som sagt nej?

– Carola. Hon är en av dem som väljer att skydda sitt privatliv. Sedan finns det de som är tvärtom, det är intressant, ”Hej, jag har släppt en skiva, får jag vara på ert omslag?”

Fakta Carina Nunstedt

Läs fler ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson möter de som har makt över våra liv och tankar. I dag Carina Nunstedt, chefredaktör för tidningen Mama som satte kändismamman på kartan.

Belinda Olsson