Hon suger musten ur oss

RELATIONER

Hej! Vår dotter är 4,5 år och bor växelvis hos sin pappa och hos mig. Hon har, i båda hemmen, allt man kan tänka sig men ändå så far hon bara runt fötterna på oss! Vi försöker få henne att leka själv, men det är svårt. Hon går inte på dagis här, utan hos pappan så hon har inga dagiskompisar här att leka med. Hur får vi henne motiverad och inspirerad att klara något själv?

Trött mamma

När er dotter springer kring fötterna på er hela tiden kan det vara mycket som driver henne till detta, t ex otrygghet, utanförskap, koncentrationssvårigheter ...

Hur har ni delat upp hennes växelboende? Det kan vara väldigt splittrande för små barn att under långa perioder (en vecka) bo på ena hållet, för att sedan bo en vecka på andra hållet.

Senare blir problemet kompisar. När barnen börjar skolan behöver de träna kompisrelationer. Då måste man som förälder se till att barnet kan ha samma kompisar större delen av fritiden – det är på den ”fria tiden” vi väljer våra vänner. Som förälder kan man inte räkna med att barn ”leker” med kompisar i skolan. Därför måste man bo väldigt nära varandra. Det räcker tyvärr inte att ha kompisar halva tiden.

Barn kan bara reagera med att bli jobbiga, inåtvända, ledsna med mera för att visa att det inte mår bra. Vänd er gärna till familjerådgivningen på orten för ytterligare hjälp. Lycka till!

Nanny AnneLie

ARTIKELN HANDLAR OM