– Han kommenterar andra tjejer

RELATIONER

Läs hela chattet med Eva Rusz

jaha säger: Hej! Jag vet inte hur jag ska göra för att komma över mitt ex. Det är ett halvår sen det tog slut, efter det har vi pratat ut om allt som gick fel med följden att jag har blivit kär i honom igen, tom mer än förut. Vi har hamnat i säng några gånger de senaste månaderna, men han säger att han inte vet om han vill ha tillbaka mig. För mig är det ett tecken på att han inte vill det, för isf borde han väl ha kommit på det nu? Ingen av oss vill bryta kontakten, för vi har så roligt ihop. Vad ska jag göra?

   Eva Rusz säger: ja det kan bli lite "snurrigt" ibland då känslor och intellekt inte samsas. Å andra sidan så har ni säkert genom kommunikation kommit varandra närmre vilket kan ge upphov till en starkare känsla än vad ni hade före! Låt livet komma till Er just nu, vänta och se, att ha roligt ihop påverkar känslor på ett positivt sätt. Vad som helst kan ske.

olivia säger: Hej, när vet man att det är dags att skilja sig? Vi har aldrig sex längre, jag irriterar mig på honom ganska ofta men vi har ändå ett fungerande förhållande, bråkar inte ofta och så. Kär tror jag det var länge sen jag var... Vi har två små barn ihop. Hoppas på hjälp!

   Eva Rusz säger: Att man har lite sex behöver inte vara ett skäl att skiljas. Kommunikation, att vara intresserad av den andres känslor och behov är viktigt, att ha sin partner äve som bästa vän. Att man irriterar sig ofta behöver inte vara ett skilsmässoskäl, men du kan ju alltid fundera över hur dina behov ser ut då du irriterar dig? Man kan alltid förbättra en relation som varit bra förut, men då måste båda anstränga sig.

mariana36 säger: Min pojkväns ex har terroriserat oss en tid nu. Jag och min pojkvän har pratat om detta men han säger bara att jag inte ska bry mig, men det är svårt när hon hela tiden tar kontakt med honom och mig och snackar skit, försöker förstöra mellan oss. Nu har hon blandat in sin 20+-dotter också och hon har ringt och hotat mig bara för att jag sagt åt mamman att sluta beblanda sig i mitt och min pojkväns liv. Vad ska jag göra?? Ibland känns det som om jag inte orkar med förhållandet, pga hans ex.

   Eva Rusz säger: Ja dessvärre verkar detta vara ganska vanligt. Men givetvis skall Ni sätta tydliga gränser.Din kille MÅSTE sätta Er och dig i fokus inte sitt ex. Berätta ordentligt hur jobbigt detta är, be honom tänka sig in i din situation. Du kan också sluta att besvara hennes komunikation tex knäppa bort sms el mail eller säga då hon ringer "nej" jag vill inte lyssna på dig. Det skall du oxå berätta för din kille och försöka få honom att förstå att han oxå måste göra. Det är Ni TVÅ som skall hålla emot tillsammans.

Bettina säger: En kille på jobbet är charmig och flirtig,otroligt attraktiv.Idag har vi fest och jag vet inte hur jag ska närma mig, vi har pratat tidigare men han flörtar ju med alla, vill inte klänga.Vad göra? Säg inte att jag ska inrikta mig på lugnare blygare typer, det har jag redan gjort utan resultat i många år.

   Eva Rusz säger: Nej, tala med honom om "väder och vind". Fråga honom om han tex trivs på jobbet osv. genom att du tar kontakt så anvisar du honom att intresse finns.

Alexia säger: Jag har haft otur med killar,ingen vill vara med mig.Har kommit fram till att jag bara ska hitta någon att nöja mig med, som jag inte blir kär i men lär mig att leva med,som delar mina värderingar. Finns det någon annan som tänker så? Min erfarenhet är att män alltid vill vara kära/tända.

   Eva Rusz säger: Nja det är svårt att generalisera hur män resp kvinnor fungerar. Våra modeller för kärlek är högst individuella och kommer ifrån barndom och egen erfarenhet. Du skall INTE ge upp och sänka dina krav. Jag tror du däremot skall öva dig att bli tydligare med vad du vill ha, vad du begär och kanske sätta tydliga gränser åt män du möter. Ta reda på vilka värderingar de män du möter har, var aktiv själv. Kärlek kan komma både som en blixt men oxkså växa fram då man möts och börjar intressera sig för varanndra, bakom utseende osv.

Fredrik säger: Hej.. Det tog slut med min flickvän för ca ett halvår sen. Saken är att jag kan verkligen inte komma över henne. Vi var tillsammans i 1,5 år. Hon är nu tillsammans med en annan. Vad ska man göra för att glömma och gå vidare? Inget tycks fungera. Älskar verkligen henne otroligt mycket och mår fortfarande lika dåligt som när hon gjorde slut. / Fredrik 27

   Eva Rusz säger: Att glömma är svårt, då måste du radera en bit av din hjärna.... ;Men att bearbeta klart det, att sörja klart det, att skaffa dig ett perspektiv kan hjälpa dig att kunna se tillbaka på er relation, som ett minne istället. Mitt råd är att du skriver tankedagbok dagligen 30 min under några veckors tid. Skriv ner allt du tänkt och känt, kommit fram till, tyckt, osv. Det är ett mkt bra sätt att "tömma" sig själv på. Sen kan du aktivera dig dagligen då tankar kommer om det förgångna genom att öva dig tänka på helt andra saker, dagdrömma om något du skulle vilja göra el uppleva framöver. Det är ett hårt arbete att komma öevr en kärlekssorg men det går om du antar utmaningen istöllet för att "bara lida".

Don Juan säger: Hej Eva. Jag har ett problem. Det är så att jag bor i Sthlm och den jag älskar bor i Skåne. Jag vet inte om jag duger till hennes förväntningar som pojkvän och om jag klarar av långdistans. Vad ska jag göra?

   Eva Rusz säger: Vänta och se, måla inte upp ett katastrofscenario ännu. Ta reda på vilka förväntningar hon har, det kan man faktiskt fråga sin partner. Du kan oxå berätta om vilka du har. Ta det lugnt nu och njut så ska du se att det kan ordna sig!

Sof säger: Hej! Min sambo är mkt mer närhetsberoende än mig. Jag känner mig obekväm att kramas för länge o puttar bort honom. I min barndom så blev jag övergiven av min mamma och växte upp med alkoholiserad far, kan sådana saker spela in?

   Eva Rusz säger: Ja det spelar stor roll hur man har blivit "sedd" då man var barn, Antagligen kan denna frånvaro av riktig närhet ha medfört att du automatiskt inom dig reagerar med att putta undan din man eftersom du inte är van vid denna kroppskontakt. Försök ta det lugnt, slappna av, ställ inga krav på dig själv. Du behöver närhet liksom din man. Om du övar dig att "bara vara" nära honom utan att klandra dig själv att du inte känner, så kan faktiskt andra känslor på sikt dyka upp inom dig.

Bess säger: Jag är förlovad med han och allt är bra förutom en grej.. han tittar och kommenterar andra tjejer hela tiden.. det sårar mig faktiskt å ja blir arg på honom och äcklas av honom.. nämnas bör också att han har varit otrogen mot mig med en nära kompis till mig..

   Eva Rusz säger: Ja givetvis skall du säga ifrån till honom på skarpen. Din kompis kan väl inte vara din kompis då hon varit otrogen med din kille? Och har din kille insett att han gjort fel och verkligen förstått hur illa detta gjort dig? Om inte, be att få tala med honom om det med. Du skall känna efter, ordentligt var dina gränser går för att bli behandlad, både av honom och av din kompis. Jag hade omedelbart sagt upp bekantskapen om min kompis hade varit otrogen med min man. Sen skulle jag vara mkt noga med att få min man att respektera mig på alla plan! Gör han inte det, lämna.

säger: Hej, är det möjligt att älska någon hela livet även om det är olyckligt? jag är i dag gift och har barn men kan inte glömma min expojkvän, fast det är nio år sedan det tog slut. När vi ses blir jag knäsvag... Vi var ihop i fem år, i 20-årsåldern.

   Eva Rusz säger: Ja jag vet många som kan göra det, det är både sorgligt och härligt. Du kan öva dig att skapa ett "inre rum" inom dig där du ibland tar fram minnena och njuter av dem, Men oxå att du liksom stänger dörren till dem och sen lever i nuet med din familj.

wizz säger: Hur ska man säga till personen man är tillsammans med att man kanske inte längre fungerar så bra tillsammans. Hon förlitar sig inte på mig då hennes ex utnyttjade henne på ett 'indirekt' sätt genom att göra vissa saker hon inte ville. Detta har jag nu fått tagit 'hand' om under en lång tid och jag vet inte hur jag ska göra då hela min kropp skriker om att vara tillsammans med henne på ett sexuellt sätt , medan hon inte kan lita på någon. Vad ska man göra/säga för att försöka lösa det?

   Eva Rusz säger: Ja kanske terapi kunde vara ngt för henne eller er tillsammans? Det verkar som om hon behöver få hjälp att bearbeta det som inträffat.

Amanda säger: Jag och min sambo har precis fått ett barn, men jag är inte alls lika sexuellt upphetsad längre...har du nåt tips på vad jag kan göra`?

   Eva Rusz säger: Ta det lugnt och dra ner på det sexuella kravet ett tag! Det tar ofta upp till ett år eller så innan man fungerar som förr igen. Nu skall du finnas till för barnet och detta bör du förklara för din man, men du skall inte stöta bort honom utan kramas och vara nära.

Varfor säger: Efter att mitt ex talade om att han ej ville ha förhållande,fortsatte vi att träffas då han ångrade sig och ej visste vad han ville. Vi hade kul, vi har alltid det bra när vi träffas. Sen försvann han en stund, träffade en ny tjej direkt och efter några månader gifte han sig och vi får inte ha någon kontakt längre. Vad kan ha hänt,varför tog allt slut? Jag får ej prata med honom och klara ut det

   Eva Rusz säger: Ja, antagligen så vände hans känslor efter att han hade "testat" dem mot dig. Det är ingte elakt beteende utan se det som ett sätt för honom att pröva en sista gång om ni gjorde rätt att skiljas. Jag förstår det känns konstigt att inte få tala med honom, kan du inte pröva att skriva ett brev och berätta hur du upplever det och be honomn ge dig svar på vissa frågor?

säger: Hej!! Jag och min sambo har pratat om att skaffa ett gemensamt barn, jag längtar efter en bebis men samtigt så känner jag mej osäker på vad han egentligen vill!! Han verkar lite svävande när jag pratar om en bebis?? Hur jag kunna nå fram till honom och veta vad han vill på riktigt,,,han svarar mig med att ”det kan vi väl”!

   Eva Rusz säger: Att skaffa barn kan för många vara ett beslut som utmanar olika saker. Att han är lite osäker just nu behöver inte innebära att han blir osäker sen. Om du är säker att du vill ha barn och med honom, låt honom vara lite osäker, tala om det. Ni har minst 9 mån på er och sen ett helt liv på att lära er bli föräldrar.

Moderator säger: Sista frågan kommer från ”katten".

katten säger: Hejsan Eva! Jag blev för ett par veckor sen tillsammans med en kille som är helt underbar, problemet är att vi skojar runt mycket med varandra och småretas, ibland tycker jag dock att han gör det lite väl mycket, vore ju synd att förstöra kemin och "våglängden" som vi ligger på nu, så hur kan jag säga åt honom att ta det lite mer lugnt med såna skämt??

   Eva Rusz säger: Ja du kan väl vänligt säga att du skulle önska att han inte skojade Då han gör det och du inte gillar det? Du har rätt att säga ifrån, vänligt och förklara då för honom hur du reagerar, alltså vad som händer med dig då han skojar. Kanske du är rädd att han inte menar allvar med ngt han säger? Kanske du tror att han är "ytlig" eller så!

Moderator säger: Chattet är slut, stort tack till Eva Rusz och alla läsare som ville vara med.

   Eva Rusz säger: Tack alla com chattat och velat chatta!

Vi hörs nästa vecka igen!

Kram Eva