Var tionde mamma- ledig otrogen

Foto: Ur den uttråkade vardagen som ibland drabbar småbarnsföräldrar uppstår en längtan efter spänning, säger sexologen Linn Heed.
RELATIONER

11 procent av mammorna har varit otrogna under föräldraledigheten. Och så många som 71 procent vill ha mer sex. Det visar Familys stora

sexundersökning som fick in över 8 200 svar.

 Blöjor, puréer – och otrohet. Var femte mamma har varit otrogen sedan barnen kom. Var tionde kvinna bedrog sin partner redan under föräldraledigheten. Det visar Aftonbladets nätundersökning för småbarnsföräldrar. Linn Heed, leg psykolog och sexolog, tror att det främst rör sig om mammor som är hemma länge.

– Den första tiden brukar man ha fullt upp med att vara förälder och det skulle förvåna mig mycket om man hinner gå ut och träffa en ny partner i just det skedet, säger hon. Däremot kan jag tänka mig att kvinnor som är hemma länge i högre grad riskerar att vara otrogna. Man har en slitsam och monoton vardag av tvätt, makaroner och sjuka barn. Småbarnsfäder brukar ofta jobba hårt och många mammor är frustrerade och upplever sig som ensamstående.

Längtan efter spänning

Ur den uttråkade vardagen växer en längtan efter spänning. I dagens samhälle är det lätt att skapa kontakter.

– Du behöver inte längre gå på krogen och stå vid bardisken och flörta. I stället kan du sitta och sexchatta i mysbyxor framför datorn när barnet har somnat.

Linn Heed vill inte moralisera om otrohet. Däremot tycker hon att man ska förstå varför man bedrar sin partner.

– Ta dig själv och dina handlingar på allvar. Otrohet är inget som ”bara händer”. Våga ha ett snack med dig själv. Varför gör jag det här? Är jag olycklig i äktenskapet, i den nya mammarollen eller är det något annat som är fel?

Sexproblem

Ibland kan otroheten växa fram ur sexproblem hemma.

– Det klassiska är att mannen är mer angelägen om att sexlivet ska komma i gång igen efter förlossningen. Han tjatar och hon känner sig osexig och tråkig. Till slut blir otroheten en form av revolt: ”jag ska minsann bevisa att jag är sexig och kvinnlig”.

Just sexlivet verkar vara laddat för många småbarnsföräldrar. 63 procent säger sig vara missnöjda med sitt sexliv. 80 procent vill ha sex oftare.

– Småbarnstiden är en slitsam period, men man måste inse att det är en kort period. Ni kanske inte är sprudlande och jättesexuella under två år. Men barnet blir snart större och livet blir lättare. En stabil relation klarar av något år av sexbrist. Men har man dåligt självförtroende och får bekräftelse via sex så är man väldigt sårbar när barnen är små och den egna relationen hamnar i skymundan.

Fastnar i myten

Linn Heed varnar för att många fastnar i myten om de slitsamma småbarnsåren.

– Många gömmer sig bakom den myten och använder den som ursäkt för att inte komma i gång med sexlivet. Det finns par som har barn i skolåldern, men som fortfarande inte har sex utan krampaktigt skyller på barnen. Där måste man jobba lite på sitt sexliv. Den där perfekta kvällen när man är utvilad och allt känns rätt kommer inte per automatik.

Vad ska man göra om sexlivet har dött ut efter att barnen kom?

– Det låter så uttjatat att säga att man måste prata om sexproblemen med sin partner, men det finns inga genvägar. Ha som gemensamt projekt att prova er fram så att sexlivet blir så kravlöst och kärleksfullt som möjligt. Prata också om föreställningarna om sex. Det är lätt att fastna i jämförelsefällan och tänka på hur mycket fantastiskt spontansex ni hade innan barnen kom. Lev inte kvar i det förflutna, utan se till det ni har i dag. Det kanske inte är sämre, men annorlunda.

Ha bra sex

– Många har kvantitet som enda mått och ältar att de inte längre ligger med varandra fem gånger i veckan, utan en gång. Men de som bara räknar antalet gånger är fel ute. Det viktiga är att ni ser till att ha bra sex – inte mycket sex.

Aftonbladets läsare: Vi vill ha mer sex!

Undersökningen på aftonbladet.se fick över 8 200 svar och ger en bild av vad Aftonbladets läsare tycker. Men resultatet ska inte ses som representativt för allmänheten

i dess helhet.

Terri Herrera Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM