Magdalena är doktor på att ragga grabbar

RELATIONER

Expert tipsar om konsten att flörta i Sverige och Frankrike

Magdalena Jardin är tjejen som raggar i studiesyfte.

Långa nätter i baren ligger till grund för hennes doktorsavhandling i flörtande och nattligt umgänge.

Foto: "För mig är hela livet en form av spel. Man spelar roller när man går på gatan. Beroende på hur man klär sig, hur man talar, hur man uppträder så spelar man olika roller. Och det här blir ännu starkare på natten", säger Magdalena Jardin som skriver en doktorsuppsats om hur vi umgås.

Konsten att flörta är inte universell. Det vet Parisbon Magdalena Jardin.

- Jag trodde ingen i Sverige var intresserad av mig. Men efteråt har jag förstått att ju mindre intresse de visade desto mer intresserade var de.

Magdalena Jardin är född i Sverige och flyttade med sina föräldrar till Paris när hon var sju. I dag håller hon på med en doktorsavhandling om umgängesvanor där hon jämför stockholmare och Parisbor. I bagaget har hon en universitetsuppsats om flörtandets konst.

Fältstudierna har gjorts nattetid på de bägge huvudstädernas barer.

- Så fort solen går ner blir det en annan stämning i stan. Man går ut och festar, alkoholen kommer in och man släpper mer på hämningarna. För mig är nattlivet en stor teaterscen där alla är skådespelare och publik och alla spelar och tittar på varandra.

Det är där hon trivs.

- På dagen är det rutin, det är allvar och man ska jobba. På natten kan man släppa på allt det här.

En stor skillnad mellan nattlivet i de båda länderna är inte överraskande intaget av alkohol.

- I Sverige behövs ursäkter för att inte dricka: man är nykterist, sjuk eller kör bil. I Frankrike dricker vissa bara något glas för att vara trevlig. Man söker inte berusningen.

- Jag var nästintill chockerad över onykterhetsgraden i Stockholm. Folk dricker över sina gränser och blir sjuka och kräks i en bar, och det har jag aldrig sett i Frankrike. När man är 20-25 år anses man kunna sina gränser.

Hennes förklaring är att det i Sverige är mer skillnad mellan vardagspersonen och festpersonen.

- För att gå från den ena till den andra behöver man alkoholen som medel.

Om en svensk kommer till Frankrike - vad är största missen personen kan göra om han/hon vill göra intryck på motsatta könet?

- Det anses ociviliserat att vara för högljudd. Man ska vara lite proper och inte breda ut sig för mycket. Och inte vara för direkt.

Så flörtar svensken

Så flörtar fransosen

Christina Larsson