Så blir graviditeten mer sund och säker

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-16

Att bli gravid är en stor omvälvning. Plötsligt kan du varken dricka rödvin eller proppa i dig de vanliga Treotabletterna.

Besvärligt?

Hälsa har guiden som gör din graviditet säker och sund.

Det är mycket att tänka på för den som väntar barn. Motion, mat och vardag måste anpassas till den växande magen. Bara vad man får stoppa i sig och inte är en hel vetenskap. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en allsidig och näringsriktig kost som betyder mest för det ofödda barnet. Ät normalt men med sunt förnuft, råder Hälsas näringsforskare Magnus Nylander.

– Sedan behövs tillskott av vissa ämnen, som järn. Järnet krävs för blodbildningens skull hos mor och barn och har dessutom egenskapen att det transporterar syre, vilket påverkerar den intellektuella förmågan.

– Ett tips är att äta en multi-

vitamintablett om dagen. Då vet man att man får i sig alla ämnen, säger Magnus Nylander.

Ät folsyra första månaderna

Gravida rekommenderas i dag också att äta extra tillskott av folsyra, ett B-vitamin. Folsyran har visats sig förhindra missbildningar och ska tas från det datum du planerar att bli gravid till ungefär tre månader in i graviditeten. På planeringsstadiet kan det vara en god idé att även ge den blivande fadern några doser, eftersom ny forskning pekar på att folsyran förbättrar spermakvalitén. Vitaminet finns bland annat i gröna bladgrönsaker, men numera kan du också hitta mjöl och brödprodukter som berikats med ämnet.

Motion viktigt, liksom vila

Hur ska man göra med motionen då? Numera är de flesta ense om att mamman bör fortsätta sin träning som vanligt när hon blivit gravid. Att föda barn kräver både ork och muskler och forskning tyder på att förlossningarna går både enklare och snabbare om modern är i form.

– Men har man aldrig tränat förut är det viktigt att ta det lugnt. Man ska inte ta ut sig, säger Lotta Andréasson, barnmorska vid Mama Mia i Stockholm.

De enda sporter man bör vara försiktig med är fotboll, basket och handboll, på grund av risken att bli tacklad och slå sig.

Slutligen kan det vara värt att påminna om vikten av att vila. I Sverige har vi en tendens att jobba sent in i graviditeten, men kom ihåg att du inte behöver arbeta hela tiden ut om om du inte själv vill. I stället kan det vara en god idé att stanna hemma de sista veckorna och ladda inför förlossningen. Det är ju trots allt den dag som du väntat på i nio månader!

Sjutton viktiga punkter att tänka på

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln