Allt vanligare med hen i barnböcker

RELATIONER

Bokprovningen: Homosexualitet och könsneutrala gestalter tar större plats i barnlitteraturen

Barnlitteratur speglar verkligheten och den debatt som finns i samhället i dag, säger Kristin Hallberg, universitetsadjunkt i barnlitteratur.

Nu är det slut på Bullerby-idealen i barnböckerna.
I stället får hen och homosexuella gestalter större plats.
- Barnlitteraturen speglar den debatt som finns i samhället i dag, säger Kristin Hallberg, universitetsadjunkt i barnlitteratur.

Under 2012 uppstod tre debatter om barnlitteratur i det offentliga samtalet. Lilla Hjärtat, en figur skapad av Stina Wirsén, och Tintin ledde till diskussioner om hur man ska gestalta mörkhyade. Hen-diskussionen fick oss att fundera på hur man förhåller sig till kön i litteratur.
Det blir allt vanligare att huvudpersonerna i bilderböcker för mindre barn inte har ett specificerat kön, det visar Svenska barnboksinstitutets årliga rapport Bokprovning över förra årets litteratur.
Något som Kristin Hallberg inte enbart är positiv till.
- Det kan ibland ställa till bekymmer när personerna inte har något uttalat kön. Då bestämmer vi själva könet och gör det utifrån våra kulturella värderingar. Barnen kommer ändå välja om det är en tjej eller kille utifrån vad de tycker är typiskt för könsrollerna. Men för berättelsen spelar det oftast ingen större roll om man vet vilket kön personen har, säger hon.
 

Sexualiteten blir mer tydlig

I tidigare Bokprovningar har det noterats att unga människors sexualitet har blivit mer tydlig och det har fortsatt under 2012.
Homo- och bisexualitet beskrivs oftare på samma sätt som heterosexualitet, utan att problematiseras eller värderas. Mer än någonsin är det tydligt att författarna vill skildra olika sorters sexualiteter.
- Barnlitteratur speglar verkligheten och den debatt som finns i samhället i dag. Det som händer i verkligheten kommer in i böckerna. Författarna skriver om det som vi tycker att barnen behöver lära sig om. I den åldern läser man böcker för att i första hand lära sig saker, även om det är inbäddat i roliga berättelser, säger Kristin Hallberg.

3 moderna böcker för barn och ungdomar

Veke och den röda baddräkten, Charlotta Lannebo och Emma Göthner
Vildsvinet Veke vägrar att sluta använda sin baddräkt trots att de andra i vildsvinsflocken kräver det.

Himmel över Hassela, Viveka Sjögren
En av karaktärerna blir kär i någon av motsatt kön som är homosexuell.

Het, novellsamling
Erotiska noveller för unga där det språket är rakt på sak och sexualitetens tabun överskrids.