”Jag blir lycklig av att rensa hemma”

avAftonbladet

Ulrica ska skänka och sälja 100 prylar – på ett år

Foto: Sara Ringström
SLIT & SLÄNG Ulrica Loeb med med en del av allt som ska säljas eller skänkas bort, som en del av projektet Crop 100 som hon är deltagare i.

På golvet ligger en hög med prylar som Ulrica Loeb, 43, tänker sälja på annons eller lämna till insamling.

– När jag väl har bestämt mig blir jag lycklig av att göra av med ­saker. De tar upp plats både ­fysiskt och psykiskt, säger hon.

– Det här pysselpaketet var ganska dyrt när jag köpte det för sådär tio år sedan. Man ska pynta julgransmattan med snögubbarna som följer med …

Ulrica Loeb håller fram den oöppnade förpackningen och skrattar.

Beroende av – garn

Hon gillar att shoppa, men funderar numera en extra gång in­nan hon lättar på plånboken.

– Jag försöker tänka att det är bättre att köpa tre lite dyrare toppar än tio billiga. Och om jag behöver något från Ikea kollar jag först på andra­handssajter som Blocket.

Svåraste frestelsen att motstå är vackert garn.

– Andra köper teknikprylar, jag köper garn. Det är som godis, så läckert och fint i alla härliga färger! Jag tänker mig in i hur det skulle vara­ att sticka ett plagg i just det garnet och sedan ha det på mig, säger hon drömmande.

– Men i år får jag inte köpa mer garn, tillägger hon strängt.

Barnen rensar också

Ulrica Loeb är en av deltagarna i projektet Crop 100. Konceptet att göra sig av med hundra saker på ett år passar henne utmärkt, säger hon.

– Jag gillar att ha tydliga mål att jobba mot och att göra saker i grupp. Man får en klapp på axeln och samtidigt lite positiv press.

Resten av familjen har också påverkats av idén med Crop 100.

Med jämna mellanrum rensar barnen Vidar, 8, och Hedvig, 10, ut leksaker som de har växt ifrån. De tjatar sällan om att få nya saker.

– Efter jul stod en kasse full med julklappar orörd i flera månader. När barnen upptäckte den tyckte de att det var roligt att öppna paketen, men det var inget de hade saknat, säger Ulrica Loeb.

Vill gärna spara paketen

Hon berättar att när maken Jonas ­köper en teknikpryl vill han gärna behålla den tomma originalförpackningen.

– Jag har en man som gillar att spara på saker, en man-vet-aldrig-typ. Men nu har han gått med på att göra sig av med några av kartongerna. Det blev väldigt mycket mer plats!

Lättast att sälja i sommar

Sälj akvariet i juli.

Juni

1. Gräsklippare

2. Ipad

3. Soffa

Juli

1. Biljetter

2. Akvarium

3. Vitvaror

Augusti

1. Skinnjackan

2. Säng

3. Soffbord

Källa: Blocket sälj- och sökstatistik

Här kan du bli av med prylar – och fynda begagnat

Blocket

Största köp- och säljmarknaden på nätet och Sveriges tredje största sajt. 7 av 10 svens­kar har köpt eller sålt någonting på Blocket. Här säljs alltifrån cyklar, möbler och ­kläder till husdjur och hantverkstjänster.

www.blocket.se

Loppisappen

Guide till en stor mängd svenska loppmarknader. Kartfunktion och information om öppettider. Perfekt när du har rensat i sommarstugan eller är på jakt efter nya utflyktsmål under semestern. Ladda hem till ­Iphone eller Ipad för 7 ­kronor från App Store. www.loppisappen.se

Loppi

Köp- och säljsajt för barnkläder och -prylar med hållbarhet i fokus. En procent av ­intäkterna går till projekt och organisationer för barn eller miljö. Här kan du också läsa bloggar, starta en egen blogg och få smarta tips på hur man bäst rensar i röran. www.loppi.se

Tradera

Ett mecka för alla samlare och pryltokar. Här kan du sälja allt från den gamla skivsamlingen till tv-spel och trasiga datorer. Har du en udda tekopp kvar från en gammal Rörstrandservis? Sälj den på Tradera, det finns garanterat nån som saknar den i sin samling.

www.tradera.com

Vintagekartan

Nätguide till massor av second hand-butiker runt om i Sverige. Besökarna hjälps åt att hålla informationen uppdaterad.

www.vintagekartan.se

Erikshjälpen, ­Myrorna, Stadsmissionen, ­Läkarmissionen, Emmaus

Här kan du också lämna insamlings­gåvor och bidra till en bättre värld.