”En våldtäkt av samhället – i lagens namn”

RELATIONER

Daniel Pernikliski om kriminella aborter

Foto: Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Att göra abort lär inte vara en lätt sak för någon. För de flesta blir det en plågsam upplevelse som sitter kvar länge – för vissa hela livet.

Hur berörda människor blir skiljer sig naturligtvis åt, men man kan vara säker på att ingen gör det för skojs skull.

Vilka skälen än må vara så vill man inte att fostret i kroppen ska bli ett barn, och det måste räcka som anledning. Det måste räcka för att få bestämma vad man vill göra åt någonting som händer i sin egen kropp.

Vem skulle vara mer lämpad att ta ett sådant beslut?

Men så finns det de som säger att livet är heligt och måste levas till varje pris.

ATT livet levs är viktigare än HUR det levs.

Det finns människor som jämför aborter med folkmord. Människor som lägger upp vidriga filmer på Youtube, där man får följa kompletta galningar som har grävt fram aborterade foster ur soptunnor utanför sjukhus, och genomför begravningar och protesttåg, till tårdrypande musik. Människor som sätter ett högre värde på outvecklade foster, än på redan levande människor.

Hur argumenterar man mot dem?

Att dessa krafter finns är ju en sak, ett obehagligt faktum, men när de här förpestade idéerna om mänskligt värde blir så starka att de ligger bakom lagar, då är det rent skrämmande.

I Nicaragua är det totalförbud mot abort. Om graviditeten har kommit till genom våldtäkt eller incest spelar ingen roll. Livet måste levas till varje pris. Om kvinnan löper stor risk att dö spelar ingen roll. Livet måste levas till varje pris. Även om priset är ett annat liv.

Istället tvingas många kvinnor, med långa fängelsestraff som risk, att genomföra illegala aborter.

Att frånta människor rätten att bestämma över sina egna kroppar är ett övergrepp. En våldtäkt av samhället – i lagens namn.