Tusentals farliga leksaker återkallas

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

24 olycksfall och kvävningstillbud orsaken

1 av 3
Barnstolen ”Close to Me”.

Leksaksjätten Fisher-Price återkallar tusentals produkter i Sverige.

Orsaken är ett flertal fall där barn har skadats av vassa kanter samt att delar har lossnat och orsakat kvävningstillbud.

– Vi tar detta på allvar, säger Rolf Ericsson, VD på Rexinus som äger leksakskedjorna Barnens Hus och Babyland.

Att Fisher-Price nu återkallar ett flertal av sina produkter för små barn har blivit en stor nyhet i internationella medier. Företaget ägs idag av amerikanska Mattel som är världens största leksaksföretag med flera världskända varumärken som till exempel Barbie.

Sammanlagt handlar det om drygt 11 miljoner leksaker som nu dras tillbaka världen över.

Informera kunderna

– Vi informerar nu våra kunder och plockar omedelbart bort produkterna från våra hyllor, säger Rolf Ericsson.

Anledningen till det massiva tillbakakallandet är minst 24 rapporterade fall i USA och Kanada där små barn från mellan 0 och 3 år skadat sig på Fisher-Price leksaker.

Bland annat har sju barn skadats så allvarligt att de fått sy efter att ha rivit sig på vassa piggar på barnstolen Close to Me, skriver den amerikanska nyhetssajten msnbc.com.

Just denna stol har sålts i omkring drygt 400 exemplar i Sverige.

Ytterligare två potentiellt farliga produkter har sålts i Sverige. Den ena är en bilbana med namnet ”Little People Wheelies Stand n' Play Rampway” – som sålts i cirka 1400 exemplar i Sverige.

Den andra är ett så kallat babygym som finns i några olika modeller med namnet Baby Playzone vilka har sålts i cirka 600 exemplar på den svenska marknaden.

3 barn nära att kvävas

Med bilbanan är problemet att det visats sig att bilarnas hjul kan lossna och innebära fara för kvävning. Detsamma gäller för babygymmet som har uppblåsbara bollar där ventilen kan ramla loss och innebära en risk för kvävningolyckor.

14 fall har rapporterats där ventilen hittats i munnen på små barna och i tre fall var barnen på väg att kvävas.

Hur vanligt är det att leksaker kallas tillbaka?

– Det händer någon eller några gånger om året, säger Rolf Ericsson.

Han berättar att Barnens Hus har sålt och nu kallat tillbaka 23 exemplar av den farliga bilbanan och 20 exemplar av barnstolen.

– Så fort det finns minsta lilla risk för skada så plockar vi självklart bort de här produkterna från våra hyllor.

Även Toys-r-us, BR leksaker, Lekia har sålt de farliga leksakerna i Sverige och meddelar att man nu kommer informera sina kunder och plocka bort produkterna ur sitt sortiment.

Publicerad: