3 av 4 kvinnor är missnöjda med sin kropp

RELATIONER

Psykoterapeuten: ”Vi borde alla få se ut som vi är skapta”

1 av 3 | Foto: Om vi såg oss jälva med andras ögon skulle vi bli godkända, tror psykoterapeuten.

Vi dömer oss själva mycket hårdare än vi dömer andra. I alla fall när det gäller våra kroppar.

Det visar aftonbladet.se:s enkät om kroppsnojor.

Tycker du att det är jobbigt att visa upp din kropp på badstranden? Känns det som att alla andra lyckas med konststycket att se perfekt ut? Du är inte ensam om dina tankar.

75 procent av kvinnorna i en enkät på aftonbladet.se och mer än varannan man säger att de är missnöjda med sina kroppar. Samtidigt svarar 4 av 5 kvinnor och 3 av 4 män att de är nöjda med sin partners kropp.

Aftonbladets psykoterapeut Eva Rusz Malmberg reder ut vad det beror på. Hon anser att självkritik har blivit ett vanetänkande.

- Man tror att man ska bli dömd av andra, men uppenbarligen blir man inte det. Om man såg sig själv med någon annans ögon så skulle man godkänna sig själv, säger hon.

Träna själv

Eva Rusz Malmberg tycker att media och samhället har en stor roll.

- Veckotidningar har självkänsloskola ena dagen och bantningstips den andra. Det ger oss en väldigt splittrad bild.

Hon tror att det finns en chans till ändring och att om alla instanser gjorde sitt så skulle det äntligen kunna växa upp en generation som accepterade sig själva. Själv var hon med och startade ämnet ”kropp och själ” i en gymnasieskola och tycker att det är ett möjligt sätt.

- De ungdomarna har fattat vikten av att förstå sig själva och de har fått en kick av det. Nu är det ett permanent ämne på den skolan.

Men psykoterapeuten påpekar också att varje individ kan träna sig själv för att styrka sitt eget självförtroende.

- Du måste ge akt på dina tankar och ifrågasätta reflexen att hitta fel hos dig själv. Säg ”Stopp, vad håller jag på med? Det är klart att jag duger.” Jobba med det som ett mantra.

Männen är inte riktigt lika missnöjda. Vad beror det på?

- Män har inte övat sig lika länge att vara självkritiska. Hela 1900-talet har i princip handlat om att kvinnor ska späka sig, säger Eva Rusz Malmberg.

Men hon ser en förändring på den punkten. Männen som tidigare har varit nöjda med sig själva får i dag i större utsträckning känna på hur kvinnor har haft det.

- Nu ska alla bry sig om hälsa och utseende och det smyger in även på männens område. Men vi borde alla få se ut som vi är skapta, oavsett om vi är smala eller ser ut som valrossar.

Så tycker läsarna om kroppar