”Folk säger att det är en trend att vara bisexuell”

RELATIONER

Susann: Många tycker att man bör välja sida

Foto: Jens Mårtensson och Suzann Larsdotter har varit tillsammans i sex år.

Suzann lever sedan sex år tillbaka med Jens och sina två söner från ett tidigare förhållande i en lägenhet i Uppsala. Som bisexuell blir hon alltid ifrågasatt.

– Det värsta jag vet är när folk säger att det är en trend att vara bisexuell. Eller att man egentligen är homosexuell men inte vågat ta steget ut helt, säger Suzann.

Jens möter inga större reaktioner från omgivningen med att leva med någon som både gillar kvinnor och män. Bisexualitet finns inte i människors föreställningsvärld menar han.

– Utgångspunkten är heterosexuell eller homosexuell. Folk märker det inte eller tar det inte på allvar.

Suzann säger att folk i gayvärlden ofta är lika fördomsfulla som heterosexuella.

– De tycker att man bör välja sida, annars är man opålitlig, säger Suzann.

– Dessutom tycker många att vi surfar på gayvågen. Att vi genom vår heterosexuella fasad slipper bli utsatta för homofobi samtidigt som vi använder oss av samma rättigheter som homosexuella har kämpat sig till.

Men enligt Suzann är det oftast homosexuella kvinnor som är snävast i sitt sätt att tänka.

– De har svårt att acceptera att jag gillar två kön. Jag tror det beror på att de känner sig svikna. De tycker att kvinnor ska jobba ihop för kvinnors skull, säger Suzann.

Vad betyder en festival som Pride?

– Pride har blivit ett forum att träffa andra homo- och bisexuella, men fungerar också som ett viktigt forum att framföra gaypolitiska budskap, säger Suzann.

Fakta/Pridefestivalen

På onsdag börjar Pride festivalen i Stockholm, Gaysveriges stora fest. Aftonbladet har träffat ett bögpar, ett lesbiskt par och ett hetero/bi-par.

Anna-Karin Lundblad