”Ingen ska bli smygundersökt”

RELATIONER

Rutinerna granskas efter Aftonbladets avslöjande

Sju av tio säger nej till att gynundersökas av läkarstudenter i aftonbladet.se:s undersökning.

Nu granskar Socialstyrelsen rutinerna på alla landets sju universitetssjukhus.

– Ingen ska bli undersökt i smyg, säger vårdminister Ylva Johansson.

Foto: Universitetssjukhusen utreds Aftonbladet avslöjade hur läkarstudenter deltar vid gynundersökningar och aborter – utan patientens tillåtelse. Nu har Socialstyrelsen påbörjat en utredning, på uppdrag av vårdminister Ylva Johansson. ”Ingen ska bli undersökt i smyg”, säger hon.

Aftonbladets avslöjande om att läkarkandidater får undersöka kvinnor i smyg vid abortingrepp har väckt starka reaktioner.

– Så här får det naturligtvis inte gå till, var vårdminister Ylva Johanssons spontana reaktion.

Redan i går satte Socialstyrelsen i gång en snabbutredning på uppdrag av Ylva Johansson, för att se hur rutinerna följs på landets samtliga universitetssjukhus.

Stockholm, Uppsala, Lund, Malmö, Göteborg, Umeå och Linköping ska nu noggrant redovisa hur man informerar patienten och i vilka situationer man gör det.

”Har rätt att säga nej”

– Så fort vi fått in allt material ser vi hur vi kan gå vidare, säger Catarina Andersson-Forsman, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Själv blev hon förvånad när hon läste artiklarna i Aftonbladet.

– Ja, mycket. Men det är bra att det utreds, varje kvinna har rätt att säga nej, säger hon.

Barbro Westerholm, professor och tidigare chef för Socialstyrelsen, tycker att det är bra att rutinerna ses över.

– Förr i tiden frågade man i stort sett aldrig utan tog för givet att patienten ställde upp, men det trodde jag var historia nu. För mig är det en självklarhet att beskriva exakt vad man ska göra. Det här är tyvärr en rutin som ingen ifrågasatt förrän nu, det är lätt att bli hemmablind, säger hon.

Sju av tio vill inte

I en undersökning bland aftonbladet.se:s läsare säger sju av tio nej till att ställa upp på en gynundersökning av en läkarkandidat när de är sövda – även om de skulle bli tillfrågade i förväg.

Läs också

Malin Nord