”Det vore kul att få göra en allvarlig roll på östgötska”

RELATIONER

Sofia Helin chattade med läsarna

Sofia Helin är en av 2005 års hetaste skådespelerskor, och just nu aktuell med ”Masjävlar”.

Marcus säger: Hej Sofia. Strålande insats! Undrar om du själv kommer från en liten by och upplevt någon form av variant av vad som utspelar sig i filmen?

Sofia Helin säger: Ja, jag kommer från en förort till Linköping. Och jag har tillbringat mina somrar på två små orter i Norrland. Så jag har erfarenhet av landsbygden i alla fall. Men jag har väl inte varit med om samma saker som Mia i filmen. Men jag kunde få en del "stockholmarkommentarer" när jag var i Norrland, fast jag kommer från Linköping...

Mattias säger: Hej, läste att du varit med i "Rederiet". Stämmer det? Vad hade du för roll där? Lycka till på Guldbaggegalan!!:)

Sofia Helin säger: Tack! Ja, jag var med i Rederiet 1996. Då spelade jag kapten Lagers dotter.

Malla säger: Har du någon drömroll och i så fall vilken?

Sofia Helin säger: Ja, Indras dotter i "Ett drömspel". En annan sak som vore kul vore att få spela en allvarlig roll på östgötska!

Calle säger: Har lite dålig koll på dig och vad du gjort innan "Masjävlar" (som f.ö. är den bästa svenska film jag sett på riktigt länge). Fler filmer med dig innan och har du några nya på gång? Ha det bra Sofia!

Sofia Helin säger: Före Masjälvar: Fyra nyanser av brunt, Rånarna, Sista vittnet. Sen har jag jobbat på Stadsteatern här i Sthlm. Har inga filmer på gång just nu.

gunnar säger: Vilken är den senaste film du själv har sett?

Sofia Helin säger: Oj, kommer knappt ihåg. På bio var det Ocean's 12. Den var konstig, tyckte jag.

Anna20 säger: Hej. Hur var de att spela mot Mikael Persbrandt i "Rånarna"? Är han så snygg som man tror?

Sofia Helin säger: Han ser ut som på film! Det var trevligt att spela mot honom.

Roger säger: Vad gillar du bäst, storstaden eller som denna, en mindre ort? Vad är bäst med att vara skådespelerska?

Sofia Helin säger: Jag gillar storstad eller ren landsbygd - inte mittemellan. Det roligaste med att vara skådespelerska är att man kan bli så överraskad när man tar sig an en roll, som kan plocka fram sidor hos en själv, som man blir helt förvånad över. Och så får man ju leka - det är jättekul! Det känns himla roligt att få berätta dessa berättelser också, som Masjävlar till exempel.

Jonas säger: Hej Sofia är du singel?:)

Sofia Helin säger: Nej, jag är gift.

andy21 säger: Hej. Tycker du inte att reklamen för filmen är lite missvisande då man tror att de är "mer" komedi än en film som får en att fundera över olika epoker i livet?

Sofia Helin säger: Jag kan inte svara på det riktigt. Jag såg ju filmen innan jag såg trailern så då är det svårt att se hur den lanseras. Kanske är det lätt att tro att Maria Blom bara ska vara jätterolig. I den här filmen kliver hon ju ned en del i sorg och så.

Flavve säger: Var det du som var med i ”Tusenbröder”???

Sofia Helin säger: Ja, det var det. I båda delarna.

Dalmas säger: Hej Sofia! Vilken strålande insats du gjorde i Masjävlar, en otroligt bra film, Vad har du som mål som skådespelerska? Hollywood kanske?

Sofia Helin säger: Nej, inte Hollywood. Just nu vet jag inte vad jag har mål. Hollywood känns rätt så osannolikt.

asdf säger: Vad utmärker filmen Masjävlar? Alltså, varför ska jag se just den? (Har alltså inte sett den än.)

Sofia Helin säger: Svårt. Men det jag tycker är bra med den är att man få följa många karaktärer, det finns nån för de flesta att identifiera sig med. Den handlar om vanliga människor. Min förhoppning är att man ska tänka till över sitt eget liv när man har sett den.

Rasmus säger: Är det någon speciell regissör som Du har uppskattat samarbetet med, på scen eller film?

Sofia Helin säger: Alla regissörer som jag har jobbat med (under 4,5 år) har gett mig olika saker. Av Maria Blom fick jag till exempel mod.

anonym säger: Sofia, hur gammal är du (om man får fråga sånt)?

Sofia Helin säger: 32 år.

säger: Hej Sofia! Du var jättebra i "Masjävlar"! Vilken förort till Linköping kommer du ifrån? Är själv f.d Linköpingsbo nämligen:)

Sofia Helin säger: Linghem.

donny säger: Hur var det att jobba med Killinggänget i Fyra nyanser av brunt?

Sofia Helin säger: Det var bra. Många tror nog att de är roliga hela tiden. Men de är ju professionella skådespelare som det var jättebra att jobba med.

Liam säger: Hejhej. Var det din dröm att bli skådespelerska? eller halkade du in på ett bananskal som så många andra kända skådisar? :)

Sofia Helin säger: Jag kom på det väldigt sent. Men i alla mina val i livet hade jag alltid valt teater - fast jag inte förstod det själv. Så nånstans var det nog en dröm hela tiden. Det är nog inte så många som har "halkat in" i den här branschen, de som är framgångsrika har jobbat hårt för det.

Ängla säger: Du var fantastisk i Masjävlar! Och filmen var väldigt bra! Vad gör du när du inte skådespelar - några roliga intressen?

Sofia Helin säger: Jag är med min familj och mina vänner. Och jag läser mycket böcker, romaner. En favorit är Michel Houellebecq.

Rasmus säger: Igår såg jag Masjävlar för andra gången - en helt underbar film! Tack för Din insats! Fick Du hjälp av någon med lära Dig dalmål och speciella ord och uttryck i dialekten?

Sofia Helin säger: Ja. Jag hade en tjej som var från Rättvik men som bor i Stockholm. Hon läste in alla repliker på cd åt mig.

Malin säger: hej! kan du se nån likhet med den rollen du speöar i filmen och hur du är som privatperson?

Sofia Helin säger: Nej, vi är ganska olika. Likheten är väl att jag också har flyttat från landet till stan.

Robert säger: Hej. Hur tycke du att det känns att bli utsedd till en av 2005 års hetaste skådespelerskor?

Sofia Helin säger: Det var roligt!

Sofia Helin säger: Tack för alla frågor! Det var roligt att det var så många som ställde frågor till mig. Hejdå!

aftonbladet.se