Så flirtar du rätt på Facebook

Publicerad:
Uppdaterad:

Lär dig "adda" och "gilla" – då kan du finna kärleken

Trött på krogragg, men inte riktigt redo för en dejtingsajt?

Då är det dags att lära dig flirta på Facebook.

Att ”adda” en ny vän är nämligen hetaste ­vägen till ändrad relations­status.

Marie Hagberg.

Filmen ”The Social Network”, om grundarna av Facebook, har blivit en biosuccé över hela världen.

Sajten började som mötesplats för amerikanska universitetsstudenter men växte till ett världsfenomen. Den beräknas i dag ha över tre miljoner medlemmar bara i Sverige.

Men vi använder inte längre bara sajten för att hålla kontakt med familj och vänner.

– Facebook har definitivt blivit en stor konkurrent till dejtingsajterna, säger dejtingkonsulten Marie Hagberg.

Hon har skrivit boken ”Nätdejting – Allt du behöver veta” med ­Lisa Bjerre, och tycker att Facebook är ­perfekt för flirtande.

– Tidigare var folk väldigt försiktiga med ­vilka de ­”addade” som vänner, och såg bara sajten som ett sätt att hålla kontakt med ­befintliga vänner. Men i dag är vi öppna för nya bekantskaper, säger hon.

Lätt att ta kontakt

I en undersökning av Match.com uppgav nästan var fjärde svensk att de hittat kärleken på nätet. Och att just Facebook blivit så ­populärt för flirtande förvånar inte Marie Hagberg.

– Man kan kontakta någon man inte får så många chanser att springa på i verkligheten. Det är det perfekta mellansteget om man inte kan eller vågar ringa, säger Marie, och pekar på andra fördelar.

– I verkliga ­livet måste man vara snabb med replikerna, men på ­Facebook får du tid att tänka efter, säger hon.

Alla sidor

Men det finns också nackdelar med flörtandet.

– Facebook låter dig få ­reda på mycket om ditt span, men det gäller åt ­båda håll. Vi får se alla sidor av varandra, ­säger Marie Hagberg.

– Men man ska komma ihåg att det skiljer sig att charma någon på nätet, där du inte har blickar eller kroppsspråk att jobba med. Den som är bra på att flirta i verkligheten behöver inte alls vara bra på att flirta på Facebook, fortsätter hon.

”Många kommentarer”

Så hur vet man då att någon är intresserad av en på Facebook?

– Oftast på intresset kring vad man själv gör. Att någon ofta vill chatta med dig. Att du får många kommentarer och ”gillar” kring dina statusar, bilder och kommentarer. Att personen vill låta dig veta att han eller hon är närvarande. Precis som i verkligheten, säger Marie Hagberg.

Som också skrattande erkänner att hon själv har ­”nära 3000 Facebook-vänner”.

Fredrik Backman

Publicerad: