”Småbarn ska träna tre timmar om dagen”

Brittiska hälsovårdsmyndigheten orolig över småbarnsfetma – slår larm med nya riktlinjer

Barn under fem år ska träna och röra på sig tre timmar om dagen.

Rådet från den brittiska hälsovårdsmyndigheten är det första i sitt slag som riktar sig till småbarn och är ett led i att stoppa barn- och vuxenfetma.

– Det är viktigt att tidigt lära barn att benen är till för mer än bara lek, säger Claude Marcus, svensk professor och barnläkare.

I en undersökning från 2008 framkom det att bara fem procent av den vuxna befolkningen i Storbritannien tränar och rör på sig de rekommenderade 150 minuterna i veckan.

Man spår att 90 procent av den vuxna populationen kommer att vara överviktig år 2050.

Därför går nu landets hälsovårdsmyndighet ut med riktlinjer för hur ofta småbarn ska träna och röra på sig.

”Träna liggandes”

Barn under fem bör röra på sig minst tre timmar om dagen och de som inte lärt sig gå kan träna liggandes på mage.

– Det är vetenskapligt bevisat att barn som inte lärt sig gå istället bör leka, rulla runt och krypa. Att låta småbarn röra på sig är nödvändigt och minst tre timmar om dagen är livsviktigt, säger hälsovårdsmyndighetens chefsläkare Sally Davies till tidningen The Telegraph.

Medhåll från svenskt håll

Hon får medhåll av svenska professorn och barnläkaren Claude Marcus, initiativtagaren bakom Rikscentrum för barnobesitas vid Karolinska institutet.

Han menar att vi i Sverige länge utgått från att barn har så mycket spring i benen att de rör på sig tillräckligt.

– Tyvärr finns det för många stillasittande aktiviteter idag så det där stämmer inte riktigt längre. Men självklart ska man använda sitt sunda förnuft gällande de här råden. Barn rör sig inte som vuxna och ska inte springa i joggingspåret i 30 minuter. Barn rör sig intensivt i upp till en minut för att sedan vara stilla igen, säger Claude Marcus.

Oroas av att så många sitter i vagn

Föräldrar rekommenderas också ta med sig spädbarn på babysim medan lite äldre barn kan leka sig i form och lära sig att promenera till dagis och förskola.

Föräldrar bör också minska antalet timmar barnen sitter framför teven och låta småbarn promenera i minst 15 sammanhängande minuter om dagen, istället för att placera dem i barnvagn.

Claude Marcus tycker att det är viktigt att spädbarn tidigt lär sig ligga på filt och röra på sig och oroas av att så många småbarn sitter i vagn.

– Alldeles för många föräldrar drar sina barn i vagn långt upp i åren. Ibland är det lättare att trycka ner ungen i vagnen och springa till dagis eftersom man är stressad, men det är viktigt att tidigt lära barn att benen inte bara är till för lek utan också för transport.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN