Förskola skickade flicka ensam i taxi

RELATIONER

Den 15 månader gamla jönköpingsflickan skulle vidare från sin vanliga förskola till ett kvällsdagis.

Hon fick åka taxi - ensam.

Ett helt vanligt taxibolag stod för körningen, skriver Jönköpingsposten.

Förskolepersonalen i kommunen kontrolleras mot brottsregistret innan de anställs. Men någon sådan kontroll hade taxichauffören – som körde flickan – inte genomgått.

Personalen uppges först ha gett taxichauffören felaktiga uppgifter och flickan skjutsades först till fel förskola innan hon så småningom hamnade på rätt kvällsdagis, välbehållen.

– Det kunde ha varit vem som helst som körde. Det kunde ha varit en sjuk individ, säger flickans mamma till Jönköpingsposten.

Ändrar rutinerna

Lokaltidningen skrev om händelsen i fredags. Omgående hölls ett möte på förskolan och nu har förskolechefen Athanasios Serakis bestämt sig för att ändra rutinerna för transport av förskolebarn.

– Vi har haft en rutin en tid där vi har skickat barnen själva med taxi. Ofta är det syskon som åker tillsammans och då har de en trygghet i varandra. Men det här är första gången som vi har haft ett så litet barn och då blev det fel, vilket vi också insåg själva, säger Serakis till Jönköpingsposten.

Efter mötet har händelsen också tagits upp på förvaltningsnivå i kommunen och regelverket har gjorts tydligare. Nya riktlinjer är färdigskrivna och information om att personal alltid ska följa med barn som reser mellan avdelningar har nu gått ut till all barnomsorg i kommunen.

– Det har ju funnits riktlinjer sedan tidigare, men eftersom det här kunde hända har de visst inte varit tillräckligt tydliga, säger Stefan Pirard, skolområdeschef i Jönköping till Aftonbladet.

– Det är ju så självklart egentligen, man skickar inte ett 15 månader gammalt barn ensam, säger Pirard.