Evolutionen har skapat mjukispappor

Naturen programmerar om alfahanar till mjukispappor.

De som tar hand om sina barn har lägre testosteronhalt än ungkarlar, enligt nya forskningsrön.

– Jag blev känslosammare när jag blev pappa, säger polisen Martin Melin, som skrivit boken ”Coola pappor”.

Män är biologiska designade av moder natur att ta hand om sina barn. Beviset är att singelkillarna som hade hög testosteronhalt i större utsträckning blev pappor – och att deras hormonnivå sedan sjönk brant om de aktivt tog hand om sina barn, enligt en ny amerikansk långtidsstudie publicerad i tidskriften PNAS.

Från alfahanne till mjukis

Tvärtemot tidigare spekulationer om att män med låg testosteronhalt i högre grad blev pappor visar de att evolutionen sett till att programmera om alfahannar till mjukispappor.

Hög testosteronnivå skapar attraktiva män med muskler och framfusighet. Naturen har sedan bäddat för en förändring i deras beteende när barnet anlänt.

– Testosteron är definitivt viktigt inom djurvärlden för att fånga en hona och jag tror att det är samma för människor. Men den här typen av aggressivitet är inte så användbar när det senare kommer till att uppfostra avkomman, konstaterar evolutionsbiologen Simone Immler, som anser att det är samvaron med barnet och familjelivet som sänker männens hormonnivå.

Designade för att leva längre

Forskarna har följt 624 män i 20-årsåldern i drygt fyra år. De pekar på att det kräver en så stor insats att skaffa barn att samarbete mellan föräldrarna är nödvändigt för mänsklighetens överlevnad.

En lägre hormonnivå minskar också pappornas risk för prostatacancer och andra hälsofaror.

– När du har hittat din kvinna kan du sänka testosteronnivån och leva längre. Evolutionen har sett till att männen reproducerar sig och sedan kan de koppla, säger Simone Immler.

”Blir överbeskyddande”

En slutsats är att testosteronnivån bör hamna allra lägst hos de som är hemmapappor. Martin Melin, författaren och polis och pappa till tre barn, säger att han blev mycket känslosammare när han blev pappa:

– Att kvinnor påverkas fysiskt när de föder barn vet vi men att vi män också gör det är ganska fascinerande. Man blir mer överbeskyddande, orolig och stressad som pappa och det kanske påverkar testosteronproduktionen så att den minskar, funderar Martin Melin, som varit pappaledig med Charlie, 2.

Publisert: