Relationer

Tuffaste tjejerna i Sverige

Av: 

Olof Svensson

RELATIONER

Sara och Ulrica – piketstyrkans första kvinnor

STENHÅRD UTBILDNING I måndags började 16 nya poliser i Stockholms piketstyrka, tre av dem är kvinnor. Av rädsla för hot vill Sara och Ulrica inte gå ut med sina efternamn.
STENHÅRD UTBILDNING I måndags började 16 nya poliser i Stockholms piketstyrka, tre av dem är kvinnor. Av rädsla för hot vill Sara och Ulrica inte gå ut med sina efternamn.

Sara och Ulrica är Stockholms tuffaste kvinnliga poliser.

I 20 veckor har de hårdtränat för att ingå i piketstyrkan.

– Jag ser mig inte som en superhjälte, mer som en person med inspirerande arbetsuppgifter, säger Sara.

Stockholms piketstyrka har fram till i måndags endast bestått av män. Nu har Stockholmspolisen anställt tre kvinnliga poliser till piketen.

Utbildningen är stenhård och fylld av fysiskt och psykiskt krävande moment. På jobbet väntar en vardag där de kommer möta landets grövsta kriminella och förväntas klara av extrema situationer.

– Visst utsätter vi oss för vissa risker, men så är det i hela polisyrket. Det är inte som att jobba på ett kontor, säger Sara.

Få kvinnor tar steget och söker, menar Sara och Ulrica. Fysisk styrka är A och O, men de personliga egenskaperna och ens grundvärderingar väger minst lika tungt, berättar de.

– Rekryteringen pågår i ett år och innehåller många delmoment där både kvinnor och män faller bort. Det handlar om att plocka ut individer, könet är ointressant, säger Sara.

Vilka reaktioner har ni mötts av?

– Kollegorna har inte gjort någon skillnad på oss bara för att vi är kvinnor. Jag tycker inte heller att piketen är någon grabbig arbetsplats, säger Ulrica.

– För mig är det inte en så stor grej att jag är tjej. Det är ingen skillnad på om jag jobbar här eller på ett ställe med 20 tjejer, säger Sara.

Hur har de första arbetsdagarna varit?

– Det har varit mycket förberedelser och praktiska saker. Nu känns det skönt att börja jobba på riktigt, säger Sara.

Ulrica och Sara

Ålder: Mellan 34 och 40 år.

Bor: I Stockholmsområdet med sina respektive familjer.

Utbildning: Polisutbildning i 2 år plus 6 månaders aspirantutbildning. Ulrica har varit polis i över 10 år, Sara i 7 år.

Intressen: "Som alla andra", det vill säga fika, umgås med familj och vänner, motionera och gå i skog och mark.

Övrigt: Ulrica är gammal fotbollsspelare och Sara har spelat volleyboll i division 1.

Publisert: