Många risker med att föda jättebebisar

RELATIONER

Expert: ”Snitt borde vara rutin”

1 av 3 | Foto: north news and pictures
Reece Thompson, 7,1 kilo, född 1997 i Storbritannien, med en normalstor bebis.

Jättebebisarna blir allt fler. Nyfödda på över fem kilo är inte längre ovanligt.

Nu varnar experter för riskerna. Barnen kan fastna. Mammorna får svåra förlossningar.

Att få ett stort barn ses ofta som ett sundhetstecken, och gör många föräldrar stolta. Men det kan riskera både mammans och barnets hälsa:

Förlossningen blir ofta lång och besvärlig.

Kvinnan riskerar bristningsskador, både vaginalt och analt, vilket kan medföra analinkontinens.

Barnet riskerar att fastna med axeln och få en nervskada eller bryta nyckelbenet.

Barnet behöver oftare vård som nyfödd.

En färsk studie visar nu hur viktökning efter första graviditeten ökar risken för att nästa barn blir ovanligt stort.

Risk för diabetes

Svenska kvinnor väger allt mer och får barn allt senare. Båda faktorerna ökar risken för diabetes, som gör barnet tyngre. Dessutom kan en mammas övervikt i sig göra att barnet blir större. Föräldrarnas längd spelar också in.

Men i det enskilda fallet vet man oftast inte varför barnet blir stort. Även helt friska normalviktiga kvinnor kan till sin förvåning föda riktiga tungviktare.

En del kvinnor förlöses med kejsarsnitt när barnet är stort. Men det är svårt att sätta en speciell viktgräns för när det bör ske. Det beror bland annat på kvinnans bäckenmått, och att det är svårt att bedöma barnets storlek i förväg.

Många kvinnor berättar i mejl till Aftonbladet att deras oro för att föda ett stort barn inte tagits på allvar. Vissa har blivit nekade att få någon ledtråd om vikten via ultraljud, andra har velat ha kejsarsnitt men blivit nekade.

Är vården dålig på att se riskerna med stora barn?

– Olika regioners traditioner skiljer sig åt mycket, säger Karin Källén, docent vid Lunds universitet, som forskat om stora nyfödda.

”Snitt borde vara rutin”

– Hur ofta kejsarsnitt görs för tunga barn varierar kraftigt mellan länen. Personligen tycker jag att det skulle vara rutin att förorda kejsarsnitt vid stora barn, precis som man gör vid andra riskförlossningar. Men det är viktigt att även ta hänsyn till kvinnans bäckenmått. Och ibland görs misstag när man försöker uppskatta barnets vikt.

Karin Källén poängterar att övervikt går att förebygga.

– Mammorna väger mer när de blir gravida i dag. Men det påverkar också om man går upp onödigt mycket under graviditeten. Särskilt på slutet lägger barnet lätt på sig.

Gunilla Banke är avdelningschef för mödrahälsovården i nordöstra Skåne. I det området pågår försök där en barnmorska träffar överviktiga blivande mammor och diskuterar kost och motionerar ihop.

– Jag tror att mödravården har en viktig roll, och barnmorskorna är vana att prata om känsliga saker. Men hela samhället har ansvar för att motverka att fler blir överviktiga.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM