”Man ska inte vara rädd i ett förhållande”

RELATIONER

Åsa Witkowski från Kvinnofridslinjen chattade om våld mot kvinnor

Foto: Åsa Witkowski är verksamhetschef vid Kvinnofridslinjen, en ny nationell hjälptelefon för kvinnor som utsatts för våld.

Åsa Witkowski säger: Hej! Nu är jag på plats, beredd att svara på frågor. Åsa
Stina säger: Vad ska man göra om man misstänker att en kompis blir slagen av sin kille? Om hon inte säger något själv? Ska man ta upp det, eller vänta tills hon gör det själv?
Åsa Witkowski säger: Ställ frågan direkt till din kompis. Visa att du finns där som stöd för henne. Du kan ta reda på vad det finns för alternativ om hon behöver söka hjälp.
Eva säger: Kan man bli psykiskt misshandlad? Vad innebär det?
Åsa Witkowski säger: Ja, det kan man. Det innebär att till exempel att man blir kallad för nedsättande saker eller ständigt blir kritiserad. Till slut blir man nedbruten och får dåligt självförtroende.
Pia säger: Hej, finns det några "första tecken" som man ska vara misstänkt mot? Alltså tecken på att någon kan bli en sån som slåss, innan första slaget har kommit?
Åsa Witkowski säger: Ja, tidiga tecken kan vara ett kontrollerande beteende som yttrar sig i att kvinnan "bevakas". Det kan också vara överdriven uppmärksamhet och omtanke eller extrem svartsjuka.
säger: Varför går en misshandlad kvinna in i ett nytt förhållande där mannen också misshandlar? Detta händer för ofta TYVÄRR
Åsa Witkowski säger: Jag tror inte det händer så ofta. Men när det händer kan det bero på att kvinnan återigen blir förälskad i en man som ger henne mycket uppmärksamhet.
Ellen säger: Om en misshandlad kvinna bestämmer sig för att fly och gömma sig, och då tar med sig barnen. Kan det ligga henne till last i en vårdnadstvist när hon sedan skiljer sig från mannen som slagit henne? Och behöver man träffa mannen man ska skilja sig ifrån under skilsmässoförfarandet eller går det att slippa?
Åsa Witkowski säger: Om en kvinna söker ett skyddat boende inom kommunens regi så finns ingen risk för detta. Det är bra om mannen och kvinnan har varsin socialsekreterare vid alla kontakter som gäller vårdnaden av barnen. Kontakta en advokat eller juridisk rådgivning om du är orolig för att träffa mannen.
postis säger: Hur vanligt är det att en kvinna slår en man? Jag läste en artikel nyligen om en man som blev misshandlad av sin fru/sambo. Hur reagerar ni som jobbar med kvinnomisshandel på detta?? Vilken hjälp får vi män om vi skulle bli misshandlade av våra fruar/sambosar ??
Åsa Witkowski säger: Det är ovanligt att kvinnor slår sin partner men det förekommer. Om man blir misshandlad så ska man polisanmäla. Man kan också vända sig till sjukvården, socialtjänsten eller brottsofferjouren för stöd.
Boxar}n säger: Hej Åsa, Vad tror du att bästa hjälpen är för män som brukar våld?
Åsa Witkowski säger: Män som använder sig av våld i nära relation behöver också hjälp och stöd. Om det blir polisanmält kan mannen få hjälp via kriminalvården som har ett behandlingsprogram för detta.
Emma säger: Hej Åsa! En av mina närmaste tjejkompisar har fått tagit emot smällar över huvudet och knuffar in i möbler m.m av sin pojkvän..efter att han har gjort detta så får han fruktansvärd ångest och skäms innerligt..min väninna vet att detta är oacceptabelt men hon vill inte lämna honom för att de händer så "sällan". men jag är orolig över detta..vad kan jag som utomstående göra, och vad är det bästa för henne samt honom?
Åsa Witkowski säger: Du kan vara ett stöd för din väninna och på olika sätt visa att du finns om hon behöver din hjälp. Hon kan också ringa Kvinnofridslinjen för att diskutera sin situation. Partnern/mannen kan också söka hjälp om han är motiverad. Kvinnofridslinjen har uppgifter om alternativ hjäp för förövarna.
carina säger: hur hjälper man när min väninna inte erkänner att hennes man misshandlar henne? hon är för rädd att ta hjälp.
Åsa Witkowski säger: Det är inte ovanligt att en kvinna som utsätts för misshandel är rädd och inte vill ta emot hjälp. Det är viktiga är att man som utomstående inte ger upp. En dag kommer hon kunna bryta isoleringen och be om hjälp.
carro säger: var går egentligen gränsen, tycker du? Min pojkvän har aldrig slagit eller hotat mig, men jag har liksom hela tiden en känsla av att han skulle kunna. Svårt att förklara...har inte vågat prata med honom eller nån annan om det. Vi har inte varit ihop så länge & jag är rädd att förlora honom.
Åsa Witkowski säger: Du måste känna efter var din gräns går. Man ska inte behöva vara rädd i ett förhållande. Du måste ta din känsla och oro på allvar. Ring gärna till Kvinnofridslinjen och prata.
Nellie säger: Vad skall man göra om myndigheterna inte ingriper fast de vet om hotbilden och nekas hjälp?
Åsa Witkowski säger: Det är allvarligt. Om det finns en hotbild så ska både polisen och socialtjänsten vara ett stöd för den som hotas. Jag måste veta mer för att kunna ge ytterligare råd. Ring gärna till Kvinnofridslinjen och fråga.
smulan säger: varför tar det sån lång tid att få upp ett fall av kvinnomisshandel i domstolen? Är inte våra fall lika viktiga som en snattares eller en som har kört alkohålpåverkad, man mår ganska dåligt under den här tiden, att bara behöva gå och vänta o inte veta nått.
Åsa Witkowski säger: Ja, det är väldigt tråkigt att rättsprocessen tar så lång tid. Vi vet att brottsoffren mår väldigt dåligt under den här tiden och har svårt att gå vidare och bearbeta det som har hänt. Men nu ska polisen få fler resurser så förhoppningsvis så kommer handläggninstiden att bli kortare nu.
Moderator säger: Då var det dags för sista frågan:
Anna-Karin säger: Hej Åsa! Min kusin berättade nyligen för mig att hennes man har attackerat henne både genom fysiska och psykiska medel, vad tycker du jag som utomstående borde göra?
Åsa Witkowski säger: Om din kusin har berättat det här för dig är det en signal på att hon vill ha hjälp. Det är viktigt att hon vet att hon kan vända sig till dig om hon behöver hjälp. Det är också viktigt att hon själv får stöd. På Kvinnofridslinjen kan både du och hon få stöd och alterantiv till vidare hjälp.
Moderator säger: Ett sista inlägg som inte är en fråga utan en hälsning hinner vi också med:
gmek säger: Hej Åsa! Jag vill bara hälsa er hjärtligt välkommna, det har varit ett stort behov efter sådana som ni. Jag önskar att ni fanns när jag blev misshandlad både psykiskt och fysiskt i flera år. Jag tog mig därifrån. Jag vill bara lyckönska er...Bamse kram
Åsa Witkowski säger: Tack för alla bra frågor och gmeks vänliga ord.
Moderator säger: Tack alla som varit inne och chattat - ni var många och alla kunde inte få svar. Stort tack också till Åsa Witkowski!

Vill du ha stöd?

Är du utsatt för våld, hot eller misshandel? Behöver du någon att tala med? Ring Kvinnofridslinjen på telefonnummer 020-50 50 50, från och med tisdag 4 december.

aftonbladet.se