"Jag säger fel namn till henne"

avZendry Svärdkrona

RELATIONER

Eva Rusz svarar på relations- och samlevnadsfrågor

Fråga: Hej! Jag har ett stort problem. Har träffat världens underbaraste tjej. Vi har setts i tre månader och jag älskar henne mer och mer för varje dag. Problemet är att när vi ligger och gosar sent på kvällen eller tidigt på morgonen, och man är sådär halvvaken, så har jag råkat säga mitt ex namn i stället.

Jag och mitt ex gjorde slut för två år sedan och har knappt haft någon kontakt. Det finns inga känslor kvar och jag ägnar inga tankar åt henne. Jag har inte jämfört min nya kärlek en sekund mot henne. Ändå flyger hennes namn ut som grodor.

Kan inte förstå varför det händer. Jag älskar ju min nya flickvän och allt är helt annorlunda än med mitt ex. Hur kan det bli så här och vad ska jag göra?

Ex-grodan

Eva svarar: Jag kan lova att du inte är ensam om det här problemet! Det är inte alls konstigt eller ovanligt att man säger ett namn, som man sagt många gånger tidigare, i en intim situation med sin nya partner.

Du gör säkert inte på samma sätt mot dina arbetskamrater, men när kärlek och starka känslor kliver in så kan hjärnan ibland slira och säga namnet från förra relationen. Och det är som du själv säger, det har inte att göra med att du har känslor kvar för ditt ex, det är en vana som på sikt kommer att programmeras bort.

Då man kommer nära en ny partner mår man bra, vilket medför att man slappnar av på många olika sätt. Känslorna tar över.

Då din hjärna har lärt sig ditt ex namn, och du slappnar av och inte är så logisk och rationell i ditt tänk, så kan du råka säga exets namn.

För din nya partner kan det givetvis kännas olustigt och konstigt men du får helt enkelt förklara att din hjärna behöver programmera in ett nytt namn bara, och att det kommer lösa sig med tiden.

Du kan optimera det hela genom att du under avslappning, när du är ensam, framkallar bilden av din nya partner om och om igen, cirka 20 gånger om dagen, och tyst (eller högt) inför dig själv säger din nya partners namn lika många gånger.

Då lär du din hjärna ett nytt namn och efter någon veckas träning kan jag nästan lova att du kommer att säga rätt.

Förklara för din nya partner att det inte alls har att göra med några gamla känslor!