Babygaranti i Falun

RELATIONER

Pengarna tillbaka om du inte blir gravid vid provrörsbefruktning

1 av 3 | Foto: Faluns lasarett.

”Betala endast om du blir gravid”.

Det erbjudandet går IVF-kliniken i Falun ut med till kvinnor som är intresserade av att göra en provrörsbefruktning.

I Sverige är det fler som vill ha behandling än vad landets kliniker hinner med vilket har lett till långa köer. Ett ställe som nu försöker marknadsföra sig lite annorlunda och kaxigt är Faluns IVF-klinik som har en babygaranti. Om du inte blir gravid efter en behandling hos dem slipper du betala.

– Det är vår odlingsmetod som skiljer sig från andras. Vi använder oss av långtidsodling istället för korttidsodling, säger Urban Waldenström är docent och överläkare på IVF-kliniken vid Faluns lasarett.

Vid korttidsodling odlas äggen i två dagar och då ser man inte ser så stor skillnad på dem, så när man väljer ut ett av äggen så är det svårt att säga vilket av dem som är bäst.

– Vi använder blastocystodling vilket innebär att vi odlar äggen längre. Efter fem-sex dagar kan vi lättare se vilket av äggen som är bäst lämpat och som ska återföras. Detta gör att chansen till graviditet per behandling blir högre, säger Urban Waldenström.

Om den är så bra varför använder inte alla den här metoden?

– Andra enheter har inte fått till det så bra. Vi har utvecklat den här metoden i tio år. Det kräver mycket erfarenhet, är mer komplicerat, omständligt och dyrare att genomföra.

Svårare för äldre patienter

Hittills har Faluns IVF-klinik haft 2500 patienter och enligt Urban Waldenström har ungefär hälften av dem blivit gravida.

– Vi vågar ge den här graviditetsgarantin det för att det går så bra för oss. Det är enormt många som ringer, säger han.

Men babygarantin gäller inte för alla. För att få ta del av erbjudandet måste man vara under 39 år och bör inte ha genomgått försök med provrörsbefruktning tidigare.

– Nej, det går inte om man är 44 år och har gjort flera behandlingar tidigare. Visst är alla är välkomna till oss men om man är över 39 gäller inte garantipaketet, säger han.

Att svenska kvinnor blir allt äldre innan de skaffar barn är något som även märks på IVF-kliniken i Falun.

– Ja, det märker vi, men det är till stora delar ett storstadsfenomen. Så är det inte för den stora gruppen.

Fem procent får hjälp att skaffa barn

Läs mer:

Anna Swantesson

ARTIKELN HANDLAR OM