”För mig tog det tid innan det klickade”

RELATIONER

Filippa Reinfeldt om kärleken till Fredrik – och nya livet som fru till statsministern

1 av 3 | Foto: Ny roll Livspusslet fortsätter för Filippa. Förutom 60 timmars arbetsvecka som kommunalråd i Täby väntar en hel del arrangemang som fru till statsministern. ”Just nu är det mycket för båda”, säger hon.

Sverige har fått en ny “First lady”.

Men själv jobbar hon hårt på att framstå som en vanlig småbarnsmamma.

För Aftonbladet berättar Filippa Reinfeldt om vardagen med Fredrik och när det sa klick.

USA har Hillary Clinton och England Cherie Blair.

Nu har Sverige fått Filippa Reinfeldt.

En snygg, välutbildad kvinna med en egen karriär.

Söndag träffar henne på kommunhuset i Täby, utanför Stockholm, där hon sedan flera år sitter som kommunalråd.

När vi ses har det gått knappt en månad sedan moderaterna vann riksdagsvalet.

Filippa säger att hon ännu inte hunnit fundera över hur hennes nya liv som ”First lady” kommer att bli. Men hon tror inte att det behöver innebära några större förändringar.

–?Jag får väl följa med Fredrik på lite olika arrangemang i rollen som hans fru…, funderar hon.

Känns inte som ett jobb

Klädd i bredrandig stickad polotröja och brun manchesterkjol ser Filippa verkligen inte ut som urtypen för en politiker. Men kanske är det just därför som hon lyckas så bra?

I senaste valet röstade hela 53 procent av Täbyborna på moderaterna i kommunvalet.

De vill ha sin Filippa Reinfeldt.

Och hon vill ha dem.

–?Invånarna i min kommun betyder jättemycket för mig. Ibland arbetar jag 60 timmar i veckan, men politik är så kul att det inte känns som ett jobb, säger hon.

Fredrik Reinfeldt styr Sverige –?Filippa bossar i Täby.

Hur får de allt att fungera? Hur hinner de med sina egna liv?

–?Visst är det ett ständigt livspussel att få tiden att räcka till. Men både jag och Fredrik har levt så länge i den politiska världen att vi vet vad den innebär. Ibland är det väldigt mycket arbete, men det kommer även lugnare perioder.

Politiken har spelat en central roll i Filippas liv så länge hon kan minnas och det var också genom den som paret Reinfeldt träffades för 17 år sedan. Bägge satt i styrelsen för moderaternas ungdomsförbund. Hon var 22 år och han 24. Men det tände inte till direkt.

–?Nej, det var inte kärlek vid första ögonkastet, eller i alla fall inte från min sida, rättar Filippa snabbt.

–?Vad Fredrik kände vet jag inte. För mig växte det fram. Vi hade så kul ihop. Vi satt i olika möten och pratade politik och till slut klickade det.

Hektiska familjehelger

Första kärleksdejten med Fredrik vill hon inte prata om, ”det är för privat”.

Däremot berättar hon gärna hur hon och Fredrik håller kärleken vid liv.

– Ibland hinner vi inte ses så ofta. Men vi brukar messa och ringa varandra varje dag. Jag tror att bästa sättet att hålla kärleken vid liv är att hålla den andre nära i tanken, att vara involverad i den andres liv och att finnas där. Om Fredrik och jag skulle få en egen helg utan barnen skulle vi nog hyra en massa filmer, äta gott och gå en lång promenad. Men för det mesta ser våra helger ut som andra familjers. Barnen har fotbollsmatch eller så kanske vi hjälper några kompisar att flytta.

Filippa och Fredrik beskrivs ofta som moderaternas kung och drottning, Sveriges Bill och Hillary Clinton, eller Täbys svar på familjen Kennedy.

Men Filippa känner inte igen sig i såna beskrivningar.

Hon tycker att hon är en ganska vanlig kvinna med ganska vanliga bekymmer, men samtidigt förstår hon att intresset kring hennes person är stort.

– Hemma är vi som vilken familj som helst. Vid middagsbordet pratar vi om helt vanliga saker. Om att något av barnen har gympa dagen efter och att vi inte får glömma att packa gympapåsen. Eller att vi måste köpa smör. Smöret tar alltid slut…

Köper städhjälp

Men familjen Reinfeldt är inte som vanliga familjer.

För att klara sina hektiska karriärsliv har de både aupair-flicka och städhjälp.

De får också mycket hjälp från släktingar.

– Våra mammor kan ofta rycka in och hjälpa till. Precis innan jag kom hit ringde min svärmor och frågade om det var okej att hon åkte hem till oss för att ta reda på alla äpplen som ramlat ner från träden i vår trädgård. Det är lite lyxigt. Vi har tur som har så mycket hjälp.

Vems jobb är viktigast, ditt eller Fredriks?

–?Båda. Vi supportar varandra. Jag tycker inte att mitt arbete är mindre viktigt och jag har aldrig behövt göra avkall på mitt jobb. Om barnen är sjuka och båda är upptagna är det inte självklart att jag ska åka hem bara för att jag har närmare. Vi löser situationerna när de dyker upp. Ofta kan våra mammor hoppa in och överlappa ett par timmar om ingen kan komma ifrån på en gång.

Valet – ett lyckorus

Familjen har ännu inte bestämt om den ska flytta till Sagerska huset eller inte. Filippa säger att barnens åsikter spelar stor roll och att hon inte vill att deras liv ska förändras för mycket bara för att pappa har blivit statsminister.

Hon minns valdagen, söndagen den 17 september som ett enda långt ”lyckorus”.

–?Det var precis som om luften gick ur. Vi hade ju kämpat så länge för det här, säger hon.

Dagen efter sprang dottern Ebba, 6 år, runt i Täbyvillan och ropade att pappa hade ”vinnit”.

– För henne var valet en tävling som pappa hade vunnit.

Sedan tänkte hon inte mer på det. Då gjorde hon något annat i stället. Barn fungerar ju så.

Berätta en hemlis om Fredrik.

–?Det är väl i så fall det där med att han älskar att städa. Fast vid det här laget vet väl alla om det redan. Vi har städhjälp men Fredrik fuskstädar verkligen hela tiden. Han älskar att dammsuga och skura köksgolvet. Det är bra att han gillar att göra såna tråkiga

saker, för då slipper ju jag.

Vill hinna lämna barnen

Klockan tickar och plötsligt är vår tid slut. Filippa ursäktar sig och följer med oss ut i korridoren. Vi växlar några snabba ord om skol- och dagislämningar.

Filippa tycker att det är viktigt att hinna med att hämta och lämna ibland. Att kunna prioritera de små vardagliga sakerna. Där skiljs vi åt – Sveriges First lady och jag.

Det sista jag hör är smattret från hennes höga klackar.

Filippa vill hämta och lämna, tänker jag.

Många andra småbarnsföräldrar drömmer nog om att slippa.

Bor i villa i Täby

Röster om Filippa

Åsa Passanisi