”Jag vågar inte kalla mig frisk”

RELATIONER

Ett år efter bröstcancern – nu gör Nanne Grönvall succé med sin första egna show

Sommaren 2006 vändes Nanne Grönvalls liv upp och ner. Över en natt ställdes det fullspäckade turnéschemat in.

Hon hade hittat en knöl i bröstet som visade sig vara bröstcancer.

– Helt plötsligt var allt annat oviktigt. Det enda som räknades var familjen och att bli frisk.

Foto: Tillbaka Efter sjukdomen har Nanne dragit ner på arbetstempot. "Jag har bestämt mig för att säga nej till saker", säger hon.

– Det blir ett själsligt tumult i kroppen som är svårt att hantera, säger Nanne.

Nu har hon opererats och är sedan en tid tillbaka på scenen igen.

Hur känns det att vara frisk igen?

– Jag vågar inte kalla mig frisk ännu, det tar tio år tills man friskförklaras, så jag är ju bara en kort bit på vägen. Men det känns otroligt privilegierat att få en chans till. Alla får ju inte det. Jag vet att varje dag är enormt stor.

Trots osäkerheten och rädslan utstrålar hon full energi när hon ställer sig på scenen på Hamburger Börs i Stockholm. Här är repetitionerna för ”Vild” i full gång. Orkester, dansare, regissör, kostymörer. Alla jobbar de mot samma mål: att sätta upp Nannes egen krogshow. Och i mitten står vildingen själv: schlagerdrottningen Nanne.

– Jag får en otrolig adrenalinkick av att stå på scen, berättar hon. Det ger sån kraft och energi.

Inte lika stresstålig

Foto: Nanne med en docka av sig själv på Hamburger Börs. Foto: PETER WIXTRÖM

Men samtidigt har hon bestämt sig för att koncentrera sig på ett projekt i taget. Efter sjukdomen ville hon ha ett lugnare arbetstempo.

–?Jag är inte lika stresstålig som tidigare och därför gör jag bara krogshowen nu och i våras hade jag bara Melodifestivalen. Jag har alltid sagt: ”det är bara nu som det är mycket, det kommer att lugna ner sig om någon månad”. Men det lugnar aldrig ner sig. Därför har jag bestämt mig för att säga nej till saker.

Nanne började sjunga och dansa redan som barn. Fast då var det hopprep och inte riktiga mikrofoner som gällde.

– Jag kunde inte sjunga alls, det lät falskt och gällt. Men det stoppade mig inte, jag sjöng jämt. Min mamma och mormor som jag bodde med blev tokiga, hahaha!

Nanne lägger av ett asgarv. För det är verkligen ett asgarv när Nanne skrattar. Man tror knappt att det kan komma ut så mycket höga ljud ur en så liten kropp. Men Nanne är ett riktigt energiknippe. När hon står på scenen och övar in showversionen av ”Kyssa dig” och ”Highland” sprudlar glädjen och trots de decimeterhöga klackarna rör hon sig förvånansvärt smidigt över scenen.

Träffade maken

Vägen till en egen show har varit lång. Redan 1985 fick hon sitt första skivkontrakt med gruppen Sound of Music.

– Det känns alldeles fantastiskt att få möjligheten att göra en egen show, säger hon. Jag är helt fascinerad över att allt detta görs för mig. Det finns verkligen ingen risk att jag blir blasé.

Det var genom musiken hon träffade sin make Peter. Från början var det ”strictly business”. Peter hade dessutom en relation med Angélique Widengren som var den tredje personen i gruppen Sound of Music.

Foto: "Det känns alldeles fantastiskt att få göra en egen show", säger Nanne Grönvall. Foto: MIA CARLSSON

– Vi jobbade ihop i sex år utan att så mycket som snegla på varandra. Vi tyckte nog bägge två att den andra var extremt oattraktiv. Det fanns inte på världskartan att det skulle bli något mellan oss.

Men efter att Nanne separerat från sin sambo Robert och Peter och Angélique gjort slut, började de umgås som vänner, privat efter jobbet. Då upptäckte de varandra på ett annat sätt.

– Det var ett väldigt långsamt klick, (skratt). Jag lärde mig älska hans humor och förstod att han är världens snällaste människa, han räddar till och med myggor som kommit in i huset. Fast där går gränsen, då slår jag ihjäl dem när han inte ser.

Satsade på solokarriär

Paret förklarade det otänkbara under lång tid som ”sinnesförvirring”.

– Båda undrade nog länge ”hur fan gick det här till?”

I dag, 20 år senare, är det mer självklart än något annat. De gifte sig 1994 och fortsatte att jobba tillsammans. Men efter ett tag blev det hårda arbetstempot ohållbart. Båda jobbade jämt och var borta mycket från barnen. Nanne funderade på att hoppa av den dåvarande gruppen One More Time, men istället blev det starten för hennes solokarriär.

– Samtidigt som jag funderade på att hoppa av för att vara hemma mer fick Peter ett erbjudande om att skriva filmmusik till ”Kalle Blomqvist”-filmerna och vi fick en inbjudan om att vara med i Melodifestivalen. Då bestämde vi att jag skulle vara med i schlagern och att Peter skulle jobba hemifrån.

Så fortsatte det sedan och Nannes solokarriär tog fart. Och med låtar som ”Avundsjuk”, ”Håll om mig” och ”Kyssa dig” har hon blivit Nanne med hela svenska folket. Dessutom har hon Abbas Benny Andersson som svärfar.

Hur är det?

Foto: Nanne med svärfar Benny. Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

– Bra, han är en fantastisk person. Trots enorma framgångar går det inte att hitta en mer ödmjuk människa. Vi träffas ofta och han och Peter sitter och kollar på olika musikdatorprogram tillsammans. Vi pratar mycket om musik, det är ju det vi sysslar med.

Trots släktskap och gemensam bransch har makarna Grönvall aldrig samarbetat med Benny musikaliskt.

– Nä, det är klart att vi kunde ha ringt honom, men det var viktigt för oss när vi var yngre att visa att vi kan stå på våra egna ben. Lite sådär tonårstrotsigt, haha. Första gången vi ens var på samma scen var på ”Allsången” i somras. Men det var roligt!