Ät fibrer – slipp bröstcancer

RELATIONER

Brittiska forskare föreslår 30 gram om dagen.

Att äta mycket fibrer kan halvera risken för bröstcancer.

Det säger en grupp brittiska forskare, som under sju år har kartlagt 35 000 kvinnors matvanor.

Unga kvinna, ät mer fibrer! Försök få i dig 30 gram varje dag. Det innebär fiberberikade flingor till frukost, att byta ut det vita brödet mot fullkorn och se till att äta fem portioner frukt och grönsaker varje dag.

Det konkreta rådet kommer från forskare vid universitetet i Leeds, som har studerat sambandet mellan kost och bröstcancer. Resultatet visar att för kvinnor som ännu inte har nått klimakteriet kan 30 gram fibrer om dagen göra att risken att utveckla bröstcancer halveras, rapporterar BBC News.

Sjuka åt mer protein

Under sju år fick 35 000 kvinnor mellan 35 och 69 år gamla fylla i formulär över sina vad de stoppade i sig. 16 000 kvinnor hade ännu inte nått klimakteriet när studien inleddes, och av av dessa var det 257 som drabbades av bröstcancer. Det visades sig att de som blev sjuka åt mer protein och mindre fibrer och C-vitamin än kvinnor som inte blev sjuka.

– Vi ger redan rådet att äta mycket fibrer för att minska risken för tarmcancer. Den här studien visar ju att fibrer även kan skydda unga kvinnor mot bröstcancer, och understryker därmed vikten av att äta nyttigt när det gäller att minska risken för cancer, säger Ed Young vid Cancer Research UK till BBC News.

Inget samband bland äldre

Men sambandet mellan mycket fibrer och lägre cancerrisk gäller alltså bara kvinnor som inte nått klimakteriet. Bland de äldre kvinnorna i studien var det 350 som fick bröstcancer, och deras matvanor skilde sig inte från de andras. Forskarna tror att det beror på att fibrerna påverkar hur kroppen processar och reglerar östrogen-nivån, och kvinnor har mycket mer östrogen innan de går in i klimakteriet.