Barn till rökare får oftare allergi

RELATIONER

Passiv rökning allergirisk för barn

Barn som utsätts för cigarrettrök som spädbarn riskerar att få allergier, visar en studie vid Karolinska Institutet (KI) i Solna.

Att risken för astma ökar för barn som varit passiva rökare som små är känt bland forskare medan tidigare studier varit motstridiga när det gäller allergier.

Mat- och djurallergi

Men de svenska forskarna, som studerat en grupp 4-åringar, har funnit att de som utsattes för cigarrettrök som spädbarn har en förhöjd risk för allergisk reaktion på dammkvalster och katt. De riskerar också matallergier, skriver Reuters och hänvisar till forskarnas rapport i den medicinska tidskriften Thorax.

Det troliga är att den passiva rökningen utlöser vävnadsinflammationer i de små barnens luftvägar, något som kan göra dem känsligare för ämnen som ge allergiska reaktioner, visar studien ledd av Eva Landerö vid KI.

4 000 familjer

Barn som utsatts för cigarrettrök vid två månaders ålder löper 28 procent större risk för inomhusallergier. De är särskilt känsliga för katt – risken för kattallergi är dubbelt så hög bland dem som bland barn som inte varit passiva rökare. De löper också en 50 procent högre risk för allergier mot mat som mjölk, ägg och vete.

Studien omfattar över 4000 familjer med barn som föddes åren 1994–1996.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM