Hon vägras drömjobbet

RELATIONER

Anledningen: Pernilla, 33, har varit barnledig

Pernilla Davidsson, 33, har varit arbetslös i fyra år.

Ändå har hon inte rätt till nystartsjobb.

Skälet – hon har varit mammaledig.

Foto: BRITA NORDHOLM
INTE RÄTT TILL NYSTART Pernilla Davidsson, 33, är långtidsarbetslös. Nu nekas hon rätt till nystartsjobb för att hon varit mammaledig. Med på bilden är Sandra, 18 månader, och Nicklas, 9.

Strax före jul fick badmästaren och simläraren Pernilla Davidsson i Finspång syn på drömjobbet i en annons.

En simhall i Norrköping, bara ett par mil från Finspång, sökte personal. Eftersom Pernilla varit långtidsarbetslös skulle simhallen, genom nystartsjobben, dessutom slippa betala arbetsgivaravgift för henne.

Hon räknas inte

– Jag skulle ju ha mycket större chans att få jobbet när jag kunde vifta med ett nystartsjobb, säger hon.

Men för att få nystartsjobb måste man ha varit inskriven vid arbetsförmedlingen i minst ett år. I reglerna görs undantag för till exempel arbetslösa som varit sjukskrivna under en period, men inte för föräldralediga. Pernilla som var mammaledig fram till augusti räknades därmed plötsligt inte längre som långtidsarbetslös.

”Himla förbannad”

När hon ringde till arbetsmarknadsdepartementet för att höra om det verkligen stämde, jämfördes hon med en person som sitter i fängelse.

– Han som jag pratade med sa ”Sitter du inne kan du inte jobba, men du är inte arbetslös. Det är samma sak”. Det gjorde mig så himla förbannad, säger Pernilla.

Littorin: ”En miss”

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) säger dock till Aftonbladet att det är en ren miss att inte också arbetslösa som varit föräldralediga undantas från ettårsregeln.

Men när det blir klart vet varken han eller finansdepartementet.

Eva Buskas