Tuff, tuffare Lena Ph

RELATIONER

Lena Philipsson är tillbaka. Tuffare, rockigare och mer självsäker än någonsin. För Aftonbladet Söndags Åsa Mattsson berättar hon om livet efter skilsmässan och sin hemlöshet.

1 av 2 | Foto: Sara Ringström

 Hon är artisten som gav 80-talet ett ansikte, långt efter att 80-talet var över. Hon dansade i neon, blev officiellt utsedd till Sveriges sexigaste och inofficiellt till Sveriges mest hemsydda.

Nu dansar Lena Philipsson på allvar in i 2000-talet med ett egensinne och en drastisk humor som få trott henne mäktig, i showen som bär hennes eget namn. Showen som har blivit förlängd månad efter månad på Rondo i Göteborg på grund av den stora efterfrågan från publiken och till hösten har den nypremiär på Börsen i Stockholm.

Schlager-ikonen har vuxit till en bred artist som också blivit en av Sveriges roligaste kvinnor.

Alla man pratar med som känner Lena säger att hon är så där rolig och fräck privat också. Egentligen. Bakom det där blyga pansaret vill säga.

Lena berättar att numera när hon ska börja jobba med något nytt börjar hon alltid med att tala om för ensemblen att de inte behöver ta det hon säger i stundens hetta så himla allvarligt.

– Jag har lärt mig att det är lika bra att jag säger sådant med en gång, annars blir det så mycket missförstånd, de kan tro att jag är högfärdig eller nonchalant, men jag brukar säga till dem att jag gillar bäst att vara en i gruppen. Om jag ligger på en soffa så är det inte för att jag inte vill vara med i gruppen, utan för att jag kanske behöver vila lite.

Folk har köat så till din show i Göteborg under våren att man har fått förlänga speltiden. Det är ingen dålig comeback?

– Det är faktiskt riktigt, riktigt roligt. Vi har haft 99 procents beläggning. Tada! (Lena gör v-tecken.) Men jag gillar inte det där med comeback. Comeback hit och comeback dit. Vadå, jag har inte varit någonstans.

Men det är tio år sedan du gjorde din förra show Agent 006. Var det inte så att du hade ett behov av att samla dig, och ”knyta ihop säcken”, för att kunna gå vidare som artist?

– Njae, nu är du inne på att det skulle vara en tillbakablick, någon sorts ”best of”, men det är det inte. Det här är en show som egentligen är rätt nytänkande, tycker jag. Både tekniskt och konstnärligt. Jag tycker att det är roligt att göra shower helt enkelt, och jag hade väl längtat efter att få göra show. Jag tycker att det passar bra att få chansen att visa många sidor. Det visar en bättre bild av mig än om jag bara sjunger en låt.

Du gillar inte att man säger comeback, okej, men jag tror ändå att många uppfattar att du drog dig tillbaka i samband med att du gifte dig och fick barn. Och nu har du gjort en sån där modern kvinnoklassiker, det vill säga du kommer tillbaka på banan igen som artist först när du skiljer dig. Är det inte lite så?

– Jo, det är nog lite så. Jag tror att det kan vara lätt för en kvinna att hamna där vare sig man vill eller inte. Alltså, barnen går ju före det mesta, så är det faktiskt. Det är inte ens ett val. Man är mer hemma. Man kan inte tänka på sig själv i första hand och jobba på som om inget hänt, eller det kanske finns de som kan det, men jag kan inte. De flesta kvinnor kan nog inte det. Killar har däremot en tendens att fortsätta likadant.

Om kvinnorna satte emot skulle ju inte killarna kunna fortsätta på samma vis, eller till och med jobba mer?

– Nej, självklart.

Vad jag är ute och jagar efter är att det inte bara handlar om barnen utan att det är relationen till mannen, själva den äktenskapliga strukturen, som binder kvinnan. För titta på dig till exempel, dina barn är fortfarande relativt små, och nu är du ändå ute och jobbar, för att du är skild?

– Mm, jo. Om man skiljer sig och delar upp barnen, så innebär det ju att halva tiden kan man tänka bara på sig själv, vilket i princip aldrig händer när man är inne i ett förhållande.

Men är det inte absurt att man ska behöva skilja sig för att få det här utrymmet?

– Jag kan tänka mig att det är svårare för tjejer att naturligt ta sig den platsen i förhållandet, medan killarna har en tendens att fortsätta?

Att klara av att värna sin integritet, i en relation, det verkar vara den svåraste uppgiften för många kvinnor?

– Ja, men jag tror ändå att det handlar väldigt mycket om barnen också. Relationen till barnen är så väldigt stark för kvinnor. Det är verkligen inte lätt.

Maria Magdalena Philipsson

Foto: Sara Ringström