"Sigge är vårt klisterbarn"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-26

Den gemensamma bebisen förenar den nya familjen

Carina, 39, Sigge, 8 månader, Jori, 40, Vidar 9 och Freja, 11.

Han är bara åtta månader men har redan knutit samman mamma Carinas familj med pappa Joris och halvsyskonen Freja och Vidar.

Möt Sigge, ett av Sveriges många klisterbarn.

"En dag såg vi en tecknad bebis på ett teveprogram och då sa Carina och pappa att vi också skulle få en, fast inte en tecknad utan en riktig, säger Vidar."

När Jori och hans exfru Ehva skiljde sig för tre år sedan hade han ingen tanke på att träffa någon ny, än mindre att skaffa fler barn.

– Freja och Vidar räckte bra för mig. Men kärleken råder ingen över och när jag träffade Carina kändes allt rätt, säger Jori.

Nu är Carina, 39 och Jori, 40, stolta föräldrar till lille Sigge, åtta månader. Familjen består också av Jori och Ehvas barn Freja, 11, och Vidar, 9, som bor med familjen varannan vecka.

Jag besöker familjen i deras villa i Stockholms skärgård en fredagseftermiddag. Freja och Vidar har precis kommit tillbaka från några dagars semester hos sin mormor och de turas om att gulla och kramas med sin lillebror.

Vill inte sitta still

Sigge som nyligen börjat ta sina första stapplande steg vill inte gärna sitta stilla medan vi pratar. Varje gång han rundar bordet och kommer fram till sina syskon så skrattar han hjärtligt. Det är tydligt vilka som är lille Sigges stora idoler.

– Jag har hela tiden känt att vi har varit en familj. Med Sigge är vi en större familj och det känns kul för mig att Freja och Vidar har fått en liten lillebror, säger Carina.

Varje år skiljer sig runt 20?000 par i Sverige. Många av de som separerar har barn och ungefär en halvmiljon barn lever i nya familjekonstellationer.

I många fall träffar en eller båda föräldrarna nya partners och i vissa fall får de sedan ett eller flera gemensamma barn som klistrar ihop familjen.

För Carina är Sigge det första biologiska barnet men redan innan Sigge föddes var hon engagerad i Joris barn.

– Jag har aldrig försökt vara deras mamma, de har ju redan världens bästa mamma, men engagerad har jag varit, annars tror jag inte det skulle ha fungerat, säger Carina.

Och Jori håller med.

– Om det var så att mina barn inte tydligt hade visat att de tyckte om Carina och att allt kändes ok för dem i den nya ­situationen så hade jag inte valt att skaffa en större familj, säger han. De familjer som skaffar ett barn för att försöka rädda en situation som är dålig gör nog ingen en tjänst.

När Carina flyttade in i Jori och barnens hus för två år sedan höll de en gemensam familjeomröstning först.

– Det var viktigt för oss båda att det skulle vara ett gemensamt beslut av hela familjen, säger Carina.

De valde av samma anledning att tidigt berätta för barnen om det kommande syskonet som var mycket efterlängtat av Freja och Vidar. Att deras lillebror inte har samma mamma, tycker de inte spelar någon roll.

– Jag saknar honom när vi inte är här men annars är det inget konstigt, säger Freja.

Sigge saknar syskonen

När Sigge blir större kommer det säkert att bli en annorlunda dynamik i huset menar båda föräldrarna.

– Jag tror att Sigge kommer tycka det är väldigt tyst och tråkigt här när Freja och Vidar är hos sin mamma. Det märks redan ­ibland att han är mer rastlös när han är ensam med oss, säger Jori.

Med Sigge och Carina har familjen också fått betydligt fler medlemmar. För Freja och Vidar innebär det bland annat att man fått en extra mormor som bonus.

– Jag tror att en av anledningarna till att allt gått så smärtfritt är att både Ehva och jag ­kommer från skilsmässohem, så det är ingen som uppfattar situationen som konstig eller annorlunda, säger Jori.

Och Carina fortsätter.

– Naturligtvis har det mest att göra med hur personerna är. Jag tror att en av de viktigaste faktorerna till att allt känns så bra och har fungerat så naturligt är att barnens mamma Ehva har en så bra ­inställning och har varit så positiv.

Att Freja och Vidar är så pass stora tror pappa Jori också har hjälpt.

– Hade de varit fem och tre hade vi nog haft en annorlunda problematik med mer svartsjuka och syskonrivalitet. Nu har det inte alls uppstått situationer där de varit avundsjuka på Sigge, tvärtom har de tyckt de varit kul att hjälpa till med honom.

Bra för alla

Juris exfru Ehva har bara positivt att säga om att lille Sigge kom till världen.

– Jag tycker det är kul att Carina och Jori har fått ett eget gemensamt barn och Freja och Vidar tycker det är jättekul med ett syskon.

Ibland känns det nästan som att jag själv fått en liten bebis, när barnen kommer hem med småbarnsbaciller, säger Ehva och skrattar.

Följ ämnen i artikeln