”Jag vill att min man skickas på kurs”

Terri Herrera Eriksson om det eviga plockandet och behovet av en heltids-butler

Två små sockor. Så små men ändå en stor sak.

Jag och min man har samma återkommande gräl. Det låter ungefär såhär:

– Fan, varför måste alltid jag ha den övergripande kollen? undrar jag. Jag är så less!

– Det har du väl inte, svarar han. Och det är alltid jag som dammsuger och diskar kastrullerna.

– Ja, fast jag plockar hela tiden. När du lägger barn så går jag runt och städar. När jag lägger barn surfar du runt på nätet och läser om Zlatan.

– Nähä!

– Joho!

När det gäller hemarbete är vi som tvååringar i sandlådan. Och jag känner mig som Rättvisa Gudrun i Tage Danielssons saga om jämställdhet och millimeterrättvisa.

Då och då gör jag små stickprov för att bevisa min tes att min man nästan bara gör det jag säger åt honom att göra (ofta större synliga projekt som att storhandla och dammsuga) medan jag står för 80 procent av planerandet och sisyfosplockandet.

Som nu med sockorna. Tvååriga Iker tog av sig sina strumpor i ett hörn hemma.

Först tänkte jag plocka upp dem och lägga dem i tvätten.

Sen kände jag att det är dags för ett prov igen: hur länge kan de ligga innan min älskade man (som påstår att han plockar lika mycket som jag) tar upp dem?

Nu är vi uppe i tre veckor. Under den tiden har maken dammsugit två gånger men på något nästan magiskt sett lyckats dammsuga runt sockorna.

En ny doktorsavhandlig pekar på att kvinnor har mindre välbefinnande än män eftersom de står för tre gånger så mycket hushållsarbete.

Jag kan skriva under på det. Slapp jag det eviga projektlederiet och sorterandet skulle jag vara en ljus och glad människa.

Så fort man kommer in på sådana här diskussioner är det någon som föreslår att vi ska köpa städhjälp.

Jag säger nej. Det jobbiga är inte att dammsuga, damma, skura toan och torka golv. Det tar oss en timme varje lördag.

Det jobbiga är sorterandet, de hundratals gånger i veckan man torkar av köksbänken, plockandet i och ur diskmaskinen, att gå ut med sopsorteringen, lägga räkningarna i rätt hög, komma ihåg att köpa batterier till köksklockan och samla ihop leksakerna som ligger överallt.

För att administrera allt detta behöver vi heltidsanställa en butler.

Jag behöver inga hushållsnära tjänster. Jag vill att min man skickas på kurs och lär sig plocka upp barnsockor från golvet.

Publisert: