Relationer

Inga kompromisser om homoäktenskap

Av: 

Susanna Vidlund

Tobias Österberg

RELATIONER

Nu ökar pressen på kristdemokraterna

Könsneutralt Förslaget till en ny äktenskapslag som är könsneutral ska i princip vara klar.
Könsneutralt Förslaget till en ny äktenskapslag som är könsneutral ska i princip vara klar.

Moderaterna, folkpartiet och centerpartiet har avvisat kristdemokraternas förslag till kompromisser i frågan om könsneutrala äktenskap.

– Det är en fråga som är och har varit viktig för folkpartiet i många år. Det vill säga att homosexuella och heterosexuella har lika rättigheter, säger Erik Ullenhag, som är partisekreterare för folkpartiet till Ekot.

Motiveringen till att moderaterna, folkpartiet och centerpartiet har avvisat kristdemokraternas förslag, har bland annat varit att sådana förslag ändå skulle lida nederlag i riksdagen, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion. I riksdagen är det nämligen bara kristdemokraterna som är emot könsneutrala äktenskap.

I princip färdigt

Enligt Ekot är justitiedepartementet i princip färdigt med ett förslag till en ny äktenskapslag som är könsneutral men som ger enskilda präster rätt att säga nej till att viga homosexuella par.

Inför regeringens slutförhandlingar har folkpartiet kallat in partistyrelsen.

– Vi är i ett läge där vi tycker lite olika i regeringen och då är det också bra att partiet är med på de diskussionerna som vi för i regeringsförhandlingarna, säger partisekreteraren Erik Ullenhag till Ekot.

”Ett utkast till remiss”

Uppgifterna om att ett lagförslag i frågan om könsneutrala äktenskap är nära tillbakavisas av kristdemokraternas gruppledare Stefan Attefall.

– Det är ett utkast till lagrådsremiss bara och det är inte processat i regeringen. Men förslaget måste förändras, det kan inte bli regeringspolitik.

Vad tror du om lösningen i frågan?

– Vi ser helst att det blir en långvarig lösning som vi kommer fram till och inte så att den ena gruppen ska vinna över den andra, jag skulle tycka det var tråkigt om inte alla hade samma inställning. Det kan ju vara en sak som jag hoppas också folkpartiet har med sig i diskussionerna. Men det är bara ett lagförslag bland många andra för oss.

Hotar rösta med opposition

Anledningen till att moderaterna, centern och folkpartiet inte är beredda att kompromissa med kristdemokraterna är att flera borgerliga riksdagsledamöter har hotat med att rösta med oppositionen, enligt TT:s källor.

Fler än fyra ledamöter, vilket är vad som behövs för att oppositionen ska vinna en omröstning, har markerat att om regeringen inte lägger fram ett förslag i enlighet med utredningen, så kommer man att rösta med oppositionen. Utredningens förslag innebär könsneutrala äktenskap, där enskilda samfund eller präster kan vägra att viga homosexuella.

En av de borgerliga ledamöterna som är beredd att rösta med oppositionen är moderaten Tomas Tobé.

– Jag har sagt att jag förväntar mig en proposition i december och att den ligger i linje med utredningen. Jag anser att kompromissen redan är gjord i det förslaget och jag hoppas att kd accepterar det och inte försätter mig i ett annat läge, säger han.

– Jag respekterar att kd har en annan uppfattning och vill rösta emot i riksdagen, men då får också de respektera att vi röstar efter vår övertygelse, säger Tomas Tobé.

Söker lösningar

Förhandlingarna om propositionen om könsneutrala äktenskap är inte körda i botten, enligt socialminister Göran Hägglund (kd).

– Nej, det finns mer att samtala om mellan partierna. Det är ju väl känt att tre av partierna vill genomföra det förslag till lagstiftning som en utredning har lagt fram, men vi kristdemokrater vill pröva möjligheten att hitta en lösning som gör att alla fyra partier blir överens, sade han till TT på fredagen.

– Min uppfattning är att vi bör anstränga oss för att i den här frågan precis som i alla andra frågor hitta en lösning som vi tillsammans är överens om.

Borgerliga ledamöter säger att de tänker rösta med oppositionen om det inte blir en proposition i enlighet med utredningen. Är det inte det som satt tryck i den här frågan?

– Ja, men jag tror att det är viktigt att vi precis som i andra frågor för samtal med varandra och ser om det kan finnas lösningar, sade Hägglund.

Ogillar ultimatum

Han ville inte svara på frågan hur kristdemokraterna tänker agera, om allianspartierna inte blir överens, till exempel reservera sig i regeringen.

– Jag har varit med ganska länge om att ni ställer frågorna på det sättet, om inte... Jag har lärt mig att det är klokt att ta ett steg i taget.

Är det en kabinettsfråga för kristdemokraterna?

– Jag tror att det är väldigt illa om partierna i regeringen börjar tala i ultimativa termer. Vi känner igen varandras ståndpunkter och vi har respekt för varandra och då tror jag att vi kan lösa den här frågan också, sade Göran Hägglund.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer