Anna, 35: ’Elsa har berikat vårt liv’

avSanna Casson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: VI FÖRÄLDRAR
GLAD ATT HON INTE FICK VETA Så här såg Elsa ut i våras när hon prydde omslaget av tidningen Vi föräldrar. Mamma Anna Kilsby, 35, är glad att hon inte fick veta något om barnets tillstånd. I dag är hon stolt. ”Elsa slår alla med häpnad”, säger hon.

Det blir allt vanligare med tester som upptäcker kromosomfel.

Men Anna Kilsby, 35, är glad att hon inte fick veta.

Nu har hon dottern Elsa.

Hon hade inte en tanke på att hon skulle kunna få ett barn med Downs syndrom. Hon var ju ung, det fanns bara inte på kartan.

Men så låg hon där – nyfödda Elsa, som en liten groda på hennes bröst.

–?Jag märkte direkt att det var något speciellt med henne. Hon hade en tjock nacke, de typiska sneda ögonen och söta små grodben, säger Anna.

”Tufft ibland”

–?Det är klart att det kan vara tufft ibland, men att få ett barn med Downs syndrom har berikat vårt liv. Man lever mer här och nu och kan se glädjen i det lilla.

Allt fler landsting väljer att erbjuda kvinnor KUB-test för att upptäcka om fostret har ett kromosomfel, något som väntas leda till fler aborter.

Paradoxal utveckling

Anna-Lena Krook, ordförande för riksföreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, menar att utvecklingen är paradoxal:

–?Vi får allt bättre metoder för att personer med Downs syndrom kan leva ett gott liv, samtidigt som vi utvecklar metoder för att ta bort dem.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM