"Jag vill inte offra friheten"

RELATIONER

Marina, 47, bestämde sig redan som ung

Marina Stangnes, 47, tröttnade på att lyssna på föräldrarnas gräl med hennes bröder och bestämde sig tidigt för att inte skaffa barn.

Ett beslut hon har stått fast vid trots otaliga kommentarer och gliringar.

Foto: PRIVAT
"Jag tror att jag skulle ha blivit en bra mamma. Men jag saknar inte barn idag", säger Marina.

– Det är nästan bara gifta eller skilda personer som säger något. Ibland orkar jag inte prata om det. Jag har ljugit om min ålder eller hittat på fyndiga kommentarer till nyfikna på krogen som lägger sig i mitt privatliv, säger hon.

Barndomen påverkar

Föräldrarna kunde inte komma överens om hur barnen skulle uppfostras och Marina vet att det har påverkat henne. Dessutom tycker hon att det är svårt att hitta en trogen, snäll man, en man som är beredd att kompromissa på det sätt som krävs för en relation.

– Jag är absolut inte på jakt och vill inte byta friheten mot ett fängelse. Det är inte så lätt att hitta en man som är utåtriktad och bjuder på sig själv.

Marina har varit förlovad två gånger, båda gångerna med män som haft barn eller varit mitt i karriären. Att männen redan hade barn var inget problem, säger hon.

”Saknar inte barn i dag”

– Jag tycker om barn, men inte de som är skrikiga och bortskämda. Jag tror att jag skulle ha blivit en bra mamma, och min mamma sa det till mig. Men jag saknar inte barn i dag.

Marina känner sig ung, som att hon har slutat åldrats. Hon letar efter någon att tillbringa livet med, någon som har en stor passion.

Sverige har blivit alldeles för åldersfixerat, tycker hon. Man ska ha både barn och karriär, och helst så fort som möjligt.

– Ibland känns det som att barnen har blivit en pryl som ska visas upp. Barn bör komma av kärlek, säger hon.

Maria Gunnarsson