Om några minuter kommer du att ha glömt ”Familjen Krokodil”

RELATIONER

Ha! Familjen Krokodil i Niggerlandet ska ut ur sångboken "Nu ska vi sjunga", enligt bokförlaget. Konditorn i Sjöbo har slutat skylta med sina negerbollar. Det var inte en dag för tidigt. Snarare några decennier försent.

Nej, jag tror inte att de som bakar "negerbollar" är rasister. Inte heller de barn som trallar om niggerdoktor Pillerman är några blivande skinnskallar. Familjen Krokodil är ingen klassisk "Vit makt-låt". Men den är ändå för dum för att passa in år 2004.

Folk är upprörda och pepprar insändarsidorna med hjärndöda inlägg. Ska man inte få baka negerbollar mer? Ska man inte få sjunga den trevliga visan mer? Jo, baka på, men kalla dem för chokladbollar. Men tralla på nåt annat under kletandet med smör och kakao. Jag köper inte argument som "det inte är fult att vara neger", " eller "sången är ett tidsdokument". För ett svart barn på dagis är en niggervisa inget tidsdokumet. Den är bara hemsk. Vi kan inte baka negerbollar med våra barn och sjunga om niggerdoktorer på söndagen och ilsket hyssja åt samma barn när de på måndagen ropar "Pappa, mamma, titta en nigger!" . Det enda jag vet om barnuppfostran är att man ska vara konsekvent.

Ack ja, förändringar är jättejobbiga. Men ganska snart kommer man över upprördheten. Om några sekunder har du vant dig vid att säga choklad istället för neger. Om några minuter kommer du att ha glömt "Familjen Krokodil". För er som saknar en bra sång om krokodiler kan jag glatt meddela att det finns en schysst visa om en fet, trumpetblåsande krokodil som kör runt i bil. Jättepoppis låt hemma hos oss och hundra procent politisk korrekt och absolut inte kränkande för någon folkgrupp. Däremot kan jag inte hjälpa dig som tycker att det är fantastiskt roligt att sjunga "nigger". Du är bortom all räddning.

■ Veckans godispåse

Lektält

Jag köpte tältet. Dottern gick in i det. Sedan dess har hon inte synts till. Plötsligt kan jag och min man pussas utan att vår dotter avundsjukt skriker "Nej. Inte pussa!". Det blir kanske lite romantik även i år.

■ Veckans bajsblöja

Sommarstuge-egoisten

De som använder sina barn som argument i kampen om sommarstugan. Ni vet: "Över midsommar måste absolut Nisse, jag och barnen bo i stugan. Det har vi lovat ungarna. Du som är singel har väl några kompisar att vara med.". Det är såna som skapar barnhatare.

ARTIKELN HANDLAR OM