Infertilitet är en sjukdom som måste få behandling

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

 Lena Gimbergsson från IRIS, Infertilas Riksförbund, chattade med läsarna om ofrivillig barnlöshet

Lilla jag säger: Vad består ditt jobb på IRIS av för uppgifter?

   Lena Gimbergsson säger: Dels pratar jag med politiker och media och jobbar med frågor kring barnlöshet för att det ska bli bättre. Sedan svarar jag också på frågor från patienter och medlemmar.

gia säger: Läste i Aftonbladet igår att mannens fertiliet kan bli nedsatt pga regelbundet badande i badkar. Stämmer det? Vad beror det på? Och i så fall, är nedsättningen tillfällig eller permanent ?

   Lena Gimbergsson säger: Det är inte bra för mannen att sitta i varma bad. Då höjs temperaturen i testiklarna mer än kroppstemperaturen. Jag törs inte svara på om nedsättningen är bestående, det överlämnar jag tilll en läkare.

pettsson säger: Jag och min sambo planerar att skaffa barn. Vad kan jag som man göra för att öka våra chanser?

   Lena Gimbergsson säger: Det är att tänka på att inte bada varmt. Rökning, alkohol, droger är nedsättande på fertiliteten. Anabola är direkt farligt.

säger: Om man har försökt skaffa barn en längre tid, 2 år, utan resultat, var vänder man sig då?

   Lena Gimbergsson säger: Då ska man vända sig till sitt hemmasjukhus och kvinnokliniken där, för att få en utredning av barnlösheten. Det gäller både kvinnan och mannen. Om man sedan anser att mannen behöver fortsatt utredning skickas han vidare till en androlog eller en urolog.

säger: Hej Lena! Om man vill engagera sig mer aktivt i IRIS arbete; vem ska man kontakta, vad kan man göra?

Kram IVF mamma i Jönköping

   Lena Gimbergsson säger: Då blir vi jätteglada att få en kontakt direkt till IRIS kansli, ring 060 - 408 64. Föreningen behöver många mäniskor som vill engagera sig!

myran säger: Tycker du att överviktiga och rökare ska får behandling mot barnlöshet betalt av landstinget?

   Lena Gimbergsson säger: Jag tycker att alla som pga sjukdom inte kan få barn ska få rätt till behandling. Däremot ska man innan behandling få hjälp med att gå ner i vikt och sluta röka. Viljan till att göra det måste förstås vara stor.

Anni säger: Vilken ålder i livet är lättast att skaffa barn ?

   Lena Gimbergsson säger: Kvinnans fertilitet är som störst mellan 20 och 30 år. Upp till 35 är det inga problem. Men sedan måste man tänka på att fertiliteten sjunker, ju äldre man blir. Efter 40 är det betydligt svårare att bli med barn. Även män har en sjunkande fertilitet efter 55.

Lilla jag säger: Hur vanligt är ofrivillig barnlöshet? Före vilken ålder bör man tänka på att skaffa barn?

   Lena Gimbergsson säger: Man brukar säga att 15-20 procent av befolkningen i fertil ålder har någon form av fertilitetsproblem. Det är önskvärt om en kvinna försöker få barn före 30. Man kan både studera och resa med barn.

säger: Hej! Jag och min sambo är under utredning för barnlöshet. Jag ska ta blodprover för att se så jag verkligen haft ägglossning (har haft pergotime ett tag, eftersom jag troligen har pco och alltså ingen ägglossning). Nästa steg blir titthålsoperation för mig. Vad blir nästa steg? Ivf?

   Lena Gimbergsson säger: Det är svårt för mig att svara på. Du bör vända dig till din läkare, PCO är ju en lite annorlunda behandling. Det finns också nya mediciner som används vid PCO.

baby säger: Hur lång är utredningstiden av ett par som lider av barnlöshet? (ungefär)?

   Lena Gimbergsson säger: Önskvärt att den inte ska vara längre än 3 månader, och inte innehålla en massa avancerade tester och prover. I dag kan de lätt gå vidare och testa med IVF på ett tidigt stadium, som också ger många svar.

48:an..micke. säger: Hej Lena! Hur stor är risken för " inferlitet" om man får " påssjuka ( gäller killar ) vid vuxen ålder..Har hört att det kan bli komplikationer med testikelinflamationer som kan skada spermieproduktionen för gott. Hur farligt är detta undrar jag?

   Lena Gimbergsson säger: När män får påssjuka i tonår eller som vuxen är risken för infertilitet stor. Men i dag är påssjuka i stort sett utrotad, tror inte det funnits något fall de senaste 15 åren.

Berky säger: Efter att jag sa upp mig från mitt förra jobb och innan jag började mitt nuvarande arbete lyckades jag och min sambo bli med barn. Vi hade försökt ett bra tag att bli det, min fråga är: Är mentala blockeringar vanligt för infertilitet?

   Lena Gimbergsson säger: Det finns inga studier i ämnet. Men visst är det så att om man inte mår bra psykiskt, i arbetet eller privat, är det en påverkande faktor till att man inte blir gravid.

Anna säger: Blir du förvånad över att så många (över hälften!) i Aftonbladets webbundersökning inte anser att sjukvården skall bekosta infertilas povrörsförsök? Samt åsikter såsom att man skall acceptera sin barnlöshet och istället adoptera utan att pröva IVF. Själv blir jag rädd och ledsen!

   Lena Gimbergsson säger: Jag blir mkt förvånad ock skrämd av de siffrorna och åsikterna. Det visar att kunskapen och förståelsen om att inte få barn är mycket låg. Vi på IRIS måste jobba mer med det här. Det är också viktigt att par som är drabbade vågar berätta. Så ökar vi kunskapen. När det gäller politikers åsikter är det ännu mer skrämmande. Infertilitet är en pågående sjukdom eller resttillstånd, som måste få behandling.

Annie säger: Äggdonation har ju blivit tillåten men vad finns det för risker för mig om jag vill bli donator? Har själv inte fått barn än, vad kan jag riskera?

   Lena Gimbergsson säger: Inga risker med behandlingen. Du får hormon under en period. Däremot kan det finnas en risk att det blir svårt i framtiden, om något händer som gör att du inte själv kan få barn då. Då kan det kännas mkt jobbigt att du innan infertiliteten har hjälpt någon att få det barn du själv vill ha.

Anna säger: Hur skall vi gå till väga för att kämpa mot en rättvis fördelning av kötider till IVF i hela landet. De skillnader mellan olika landsting som vi har nu är ju helt absurd!

   Lena Gimbergsson säger: Enligt lagen gäller lika vård på lika villkor oavsett var man bor. Där måste vi gemensamt förmå våra politker att förstå problemet och behovet av hjälp. Men det är en effekt av att landstingen är suveräna. Därför är det också viktigt att förmå politiker på riksnivå att inse att det kan inte vara såna skillnader det är i dag.

   Lena Gimbergsson säger: Tack alla som har ställt frågor. Ring gärna till mig eller gå in på iris.y.se om ni vill veta mer. Hjärtligt välkomna!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN