"Jag vaknade upp utan armar och ben"

RELATIONER

Alexandra, 21, angreps av en bakterie som hotade döda henne

Foto: stefan mattsson
När Alexandra Andersson var 17 år angreps hennes kropp av en bakterie. Det som till en början kändes som en vanlig influensa visade sig vara en livshotande infektion.

Alexandra Andersson, 21, var bara några timmar från att dö.

När hennes kropp angreps av en bakterie sövdes hon ner och vaknade först fem veckor senare – utan händer och underben.

"För fyra år sedan drabbades jag av en bakterie som bara var timmar från att ta mitt liv. Det hände när jag gick första året på gymnasiet.

Vid den tiden var jag en väldigt aktiv tjej som dansade mycket, koreograferade en del och gick på gym. Jag levde dessutom för hästar och skulle precis vara med i årets första hopptävling när jag började känna mig krasslig i stallet. Jag trodde att jag fått en helt vanlig influensa och tänkte att det nog skulle bli bättre om jag åkte hem och la mig. Samtidigt började jag få ont i högerbenet.

Under natten kunde jag inte sova. Febern steg och jag kräktes mycket. Vid sextiden på morgonen fick jag en knäpp, rusade upp och började hoppa runt, ­ ungefär som i feberyra. Då sa mamma att vi var tvungna att åka till akuten, snabbt. Jag minns att jag ville kräkas färdigt först, samtidigt som jag ropade efter en kompis som jag inte hade träffat på över ett år.

Mina föräldrar förstod att det var allvar. De körde i 190 till sjukhuset där jag vet att jag fick dropp. Ingen visste riktigt vad det var för fel på mig, men av en slump råkade mamma dra upp min tröja när jag skulle gå på toaletten. Hon såg att jag hade svarta prickar på magen. Den första läkaren som kom in ­förstod inte vad prickarna betydde, men när den andre läkaren kom sa han: "upp på britsen, nu är det bråttom".

Caroline Engvall