Emma, 29, smittades två gånger om: ”Det kändes som sår efter rakblad”

RELATIONER

Kondylom. Herpes. Och ett klamydiabrev på posten.

Emma, 29, har fått lära sig den hårda vägen vad oskyddat sex kan innebära.

– Jag blev väldigt arg och besviken på killen.

Foto: Besviken på killen Emma drabbades av herpes och blev sängliggande med smärtor och feber. ”Jag blev väldigt arg och besviken på killen som jag med all säkerhet visste hade smittat mig”, säger hon.

När Emma var yngre tog hon ganska lätt på skydd.

– Jag var slarvig. Jag hade ett långt förhållande, men däremellan hade jag one night stands och sexförhållanden. Jag fick kondylom av den tredje personen jag hade sex med, vilket kändes orättvist då jag knappt blommat ut sexuellt.

Fick blåsor och feber

Som många andra märkte hon inte av kondylomen själv.

– Jag gick till ungdomsmottagningen för att skaffa p-piller. De undersökte mig och såg vårtorna.

Erfarenheten ledde till att hon blev mer noggrann med kondom.

– Det är ju så enkelt, du slipper gå och tänka på eventuella könssjukdomar och följder.

Tanken var god. Men den höll inte hela vägen, och andra gången kom hon inte lika lätt undan.

– Jag träffade en kille genom en kompis, en vacker sommarnatt, och plötsligt var vi hemma hos honom. I stundens hetta så struntade vi i skydd. Någon vecka senare började jag bli irriterad mellan benen, först trodde jag det var en svampinfektion men sedan började det riktigt göra ont.

– Jag fick blåsor, feber och var sängliggande. Det kändes som sår efter rakblad, jag fick gå till akuten. När läkaren sa att det var herpes blev jag chockad. Jag blev väldigt arg och besviken på killen som jag med all säkerhet visste hade smittat mig.

Hon insåg att viruset skulle påverka hennes framtida sexliv.

– ”Jag kommer aldrig kunna ligga med någon utan skydd igen”, tänkte jag. Tanken på att gå in i en relation kändes jobbig. Ett halvår senare kände jag av min herpes igen, men inte lika mycket och då hade jag precis inlett ett förhållande.

”Kändes smutsigt”

Till en början drog hon sig undan fysiskt.

– Min pojkvän trodde att jag skulle göra slut. Jag tog mod till mig och berättade. Han tyckte inte alls att det var en stor sak medan jag grät, det kändes smutsigt. Hans inställning präglade mina fortsatta relationer. Det var en stor grej att han accepterade det.

I det förhållandet använde de alltid skydd.

– Det är ju inte bara jag som ska skydda andra utan andra ska också skydda mig. Efter det förhållandet har jag haft en del tillfälliga sexpartners, men jag använder alltid kondom. Det har hänt många gånger att jag fått skippa själva penetrationen, men det finns mycket man kan göra ändå, som oralsex.

Emma slarvade dock för cirka ett år sedan med kondomen.

– Några månader senare fick jag ett klamydiabrev och testade mig men hade inget. Jag bannade mig själv, jag slarvade EN gång och så kom det där jävla brevet …

Många tror att kondomen påverkar deras tillfälliga sexuella relationer negativt, men Emma ser det tvärtom.

– Jag har nog tillfälligt sex oftare än andra eftersom jag med kondom slipper tänka på konsekvenserna.

Fotnot: Emma är ett fingerat namn.

Charlotte Signell