Relationsexperten lurad av nätdejtare

avUlrica Andersson

Publicerad:

Eva Rusz: Han bad på sina bara knän om 500 dollar

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
”FY FAN” Eva Rusz skickade bilder på sig själv till mannen som hon senare förstod var en bedragare. ”Det kommer de att a­nvända sig av sedan, fy fan. Det var resebilder, inget naket. Men folk kommer se min bild och tro att det är mig de ska träffa”, säger hon.

Efter fem år som frånskild kände relationsexperten Eva Rusz, 57, att det var dags att träffa någon.

Och bestämde sig för att ge nätdejting en chans.

– Jag som verkligen har huvudet på skaft blev ändå lurad, säger hon.

Eva Rusz anmälde sig till en sajt hon hade hört gott om.

– Jag fick ganska snabbt kontakt med en man i min ålder som pratade engelska, säger hon.

Mannen presenterade sig som amerikan född i Cleveland och som var frånskild och utan barn. Bilderna på honom var turistfoton från New York och London - som hon nu utgår från har blivit stulna och föreställer någon helt annan.

Hon frågade mannen varför han kontaktade henne.

– Han sa att han förmodligen skulle börja jobba i Sverige. Han hade varit här för fyra månader sedan, s­äger Eva Rusz.

Svarade inte ordentligt

Deras mejlkonversation beskriver hon som ”ganska frekvent”. När mannen frågade efter hennes privata mejladress var hon noga med att den inte skulle kunna kopplas till henne och skaffade en extra.

Efter några mejl tänkte Eva Rusz på att mannen i­nte ställde många frågor om henne. Han berättade mest om sig själv och svarade i­nte ordentligt på hennes f­rågor.

När mannen föreslog att de skulle skypa (videochatta, reds. anm.) såg hon det som ett bra tecken: Då skulle de kunna se varandras a­nsikten när de samtalade. Men först bad han henne att skicka fler bilder utöver de hon lagt upp på sajten.

– Det kommer de att a­nvända sig av sedan, fy fan. Det var resebilder, inget n­aket. Men folk kommer se min bild och tro att det är mig de ska träffa, säger Eva Rusz.

Någon Skypekonversation blev det aldrig. För n­ågon vecka sedan skickade mannen ett par märkliga mejl.

– Han skrev att han skulle ”åka till ett land som heter Ghana”, det vet man väl om att det finns. Där skulle han börja med ”gold mining”, sätta i gång en egen b­usiness, säger hon.

Steget kändes dessutom stort från att jobba på ”g­overnment” som han uppgett på dejtingsajten, menar Eva Rusz.

Det dröjde inte länge förrän mannen skrev ett långt mejl där han förklarade att hans uttagskort inte funkade i utlandet.

– Han bad på sina bara knän om att jag skulle sätta in 500 dollar.

Försökte hacka mejl

Samma natt hade någon försökt hacka sig in på h­ennes mejlkonto och hon ser ett samband.

Dejtingsajten återvänder hon inte till.

– Jag tänker faktiskt sluta efter en och en halv månad. Det här tyckte jag var obehagligt. Det är mycket bättre att träffa någon i verkliga livet, säger Eva Rusz.

Hon ger rådet att träffas så fort som möjligt i stället för att hålla på och mejla, när man väl upptäckt att man har något gemensamt.

Eva Rusz kan förstå att en del går på bedrägerierna som förekommer på bland annat dejtingsajter.

– Bilden och beskrivningen är så väl uttänkt. Och det är lite knöggligt med mejl ibland. Jag tänkte också att man inte får bli för hård, det här med kommunikation är inte så lätt, säger hon.

Publicerad: