Relationer

00-talisterna tar steget fram

Av: 

Åsa Passanisi

RELATIONER

Ny studie: Den yngre generationen vill ha vård och välfärd åt alla

De vurmar för vetenskap, hårt arbete och välfärd.

Men den största skillnaden mellan kreativa och fritänkande 90-talister och 00-talister är att de senare vill att ALLA ska med.

Solidaritet och kollektivism blir viktigt igen, visar en ny stor undersökning.

Den duktige, konflikträdda 70-talisten närmar sig 40, den självsäkra 80-talisten befinner sig i blöjträsket och 90-talisten, som backpackade i Asien redan som spädbarn, tar sina första steg ut i vuxenvärlden.

Samtidigt sitter nästa generation – den vetgirige 00-talisten i skolbänken och funderar på hur hen ska få vården och välfärden på fötter igen.

Företaget Quattroporte som specialiserat sig på att undersöka skillnader och likheter mellan olika generationer har upptäckt ett intressant trendbrott.

– 00-talisterna är den första generationen på 40 år som tycker att jämlikhet, vård och välfärd är viktigare än den individuella utvecklingen, säger Peter Majanen, vd på Quattroporte.

Toleranta och vetgiriga

Tidigare studier över generationer visar att värderingar som kommer fram i intervjuer med barn brukar hålla i sig upp i vuxen ålder.

Både svenska och internationella undersökningar visar att samhällets utveckling under barnaåren starkt bidrar till att forma bestående åsikter och värderingar.

När 00-talisterna växer upp är arbetslösheten hög, segregeringen och motsättningarna i samhället ökar. Enligt Peter Majanen gör det den nya generationen ödmjuk, mer tolerant för olikheter – och intresserad av vetenskap, matematik och skola.

Uppskattar vården

Att jobba är jätteviktigt, tycker den lille 00-talisten som enligt Quattroportes studie gärna ser sig som psykolog i vuxen ålder.

– Jag tror att den här generationen kommer att satsa på högre studier, föredra att vara anställda och mer än någon tidigare generation värna om kollektivet.

Att vara annorlunda är dessutom helt okej, tycker 00-talisten, som ser sig som betydligt mer jämlik än 70-, 80- och 90-talisterna. Lika lön för lika arbete är en självklarhet – liksom att vårdpersonal borde få jättehög lön!

Inget är omöjligt

För tio år sedan var samhällsklimatet ett annat. 90-talisternas föräldrar fostrade sina barn till att se möjligheter, vara kreativa och bli självbestämmande.

– De kommer att bli entreprenörer och framtida företagsledare. För dem är ingenting omöjligt, bara man har rätt kontakter, säger Peter Majanen.

Sådana är…

00-talister:

Kritiska optimister

Målinriktade esteter

Egosolidariska

Kollektivistiska

Romantiska pacifister

Medmänskliga

Exempel: Zoe Häggkvist, dotter till Carola Häggkvist, Charlie Läckberg, dotter till Camilla Läckberg och Martin Melin, Suri Cruise, kändisbarn, och William Ringström som spelade Sune i ”Sune i Grekland”.

00-talisterna tycker även att...

... välfärden är hotad och att vården måste räddas.

... det är okej med lyx och att kunna unna sig vackra saker – de tycker inte att det är fult att tjäna pengar.

... konsumtion är viktigare än miljön.

... familjen är viktigare än vad 90-talisterna tycker.

... du får vara som du vill. De känner ingen rädsla för det annorlunda.

00-talisternas föräldrar vill...

... fostra sina barn till att bli mer trygga och kärleksfulla än tidigare generationer. Att lära barnen att tänka kollektivt är viktigare än kvaliteter som självständighet, beslutsamhet och individualism.

90-talister:

Världsvana

Infallsrika

Nätverkare

Lyckojägare

Optimistiska

Kreativa

Exempel: Isabella Löwengrip, Anton Abele, Amy Diamond, Yohio.

80-talister:

Individualister

Ombytliga

Viktigt med ett stort socialt nätverk

Värnar om miljön

Konfliktbenägna

Exempel: Gustav Fridolin (bilden), Zlatan Ibrahimovic, Annie Lööf, prinsessan Madeleine.

70-talister:

Solidariska

Duktiga

Ambitiösa

Stressade

Konflikträdda

Exempel: Tilde de Paula, Maria Sveland, Filip & Fredrik, kronprinsessan Victoria.

Publisert: