Familjerelationer

Nu lägger de minsta beslag på surfplattan

Av: 

Ida Davidsson

RELATIONER

Ny undersökning: 4 av 10 barn har en egen smartphone

Lovisa Sandström och hennes två söner, Sixten, 3, och Baxter, 2, tillsammans med deras surfplattor.
Lovisa Sandström och hennes två söner, Sixten, 3, och Baxter, 2, tillsammans med deras surfplattor.

Det spelas spel, räknas tal och läggs pussel som aldrig förr.

På surfplattor och smartphones alltså.

En ny undersökning visar att 63 procent av barn mellan fyra och elva år har tillgång till familjens smartphone – och 39 procent till en surfplatta.

Surfplattor och smartphones är inte bara leksaker för vuxna, användningen kryper allt längre ner i åldrarna.

Enligt en färsk rapport från Telenor om barns mobila vanor har 38 procent av barnen en egen smartphone och 13 procent är ägare till en surfplatta.

– Jag är lite förvånad över siffrorna, att det är en så stor andel yngre barn som har tillgång, säger psykologen Jenny Klefbom om undersökningen.

Digital vardag

Att barnens vardag blir allt mer digital är ett vanligt diskussionsämne bland föräldrar och nära 40 procent pratar ofta om det. Behöver man vägledning vänder man sig helst till andra mammor och pappor.

När föräldrarna får ge betyg om vad som är mest positivt med att barn har tillgång till surfplatta/smartphone hamnar spel och mediekonsumtion (film, musik, böcker) i topp. Längst ner hittar vi alternativet "jag kan sysselsätta barnet medan jag gör annat".

– Där tror jag nog att många föräldrar har modifierat sina svar en aning, säger Jenny Klefbom med ett skratt. Min uppfattning är att många använder dem som barnvakt men att det känns genant att erkänna.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer